Hlavní obsah

Strnulý přístup zaměstnavatelů brzdí nábor kvalifikovaných pracovníků

Právo, kil

Česká ekonomika vykázala za první čtvrtletí letošního roku dobré výsledky; firmy hledají nové lidi, ale nízká míra nezaměstnanosti jim nábor komplikuje. Přestože společnosti mají v současnosti obtíže s obsazením řady volných míst, nepřikročily prozatím ke změně náborové strategie.

Foto: Profimedia.cz

Poptávka po specialistech ve výrobě a strojírenství je dlouhodobě vysoká.

Článek

„V prvním čtvrtletí jsme zaznamenali nárůst poptávky po specialistech až o 10 %, v oblasti dočasného zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků dokonce o 15 %“, vysvětluje Ladislav Kučera, ředitel personálně poradenské společnosti Hays.

Pracovní trh nyní řídí uchazeči a ty je třeba motivovat
Ladislav Kučera, Hays

Pracovní trh nyní podle něj řídí uchazeči a ty je třeba motivovat. „Ve většině odvětví firmy zatím nepřistoupily k úpravám mzdových tarifů či k větší flexibilitě v plnění požadavků kandidátů. Často čekají na uchazeče, který bude stoprocentně splňovat jejich nároky, a nechají si tak utéct další kvalitní adepty, kteří by byli schopni se v krátké době zapracovat tak, aby danou pozici bez problémů zvládli,“ připomíná Kučera.

Uchazeči nečekají

V době, kdy počet pracovních nabídek výrazně převyšuje počet volných uchazečů na trhu, je podle něj nutné i rychlejší jednání zaměstnavatelů. „Kvalitní uchazeč má vždy více nabídek a nezůstane volný dlouho. Protahováním výběrových řízení firmy mohou nyní spíše ztratit, než získat,“ zdůrazňuje Kučera.

Kteří odborníci si nyní hledají práci nejsnáze?

Finance

Od minulého roku stále stoupá poptávka po finančních specialistech. Aktuálně je řada volných míst pro účetní, finanční kontroléry a interní auditory. Mírně se zvyšuje nabídka i seniorních rolí typu finanční manažer, a to i s regionální zodpovědností. Vzhledem k tomu, že uchazeči na tyto pozice si ve finále často vybírají z více nabídek, je třeba zrychlit proces výběrového řízení a snažit se vyjít vstříc požadavkům uchazečů.

Informační technologie

V oblasti IT se nejvíce zvýšil počet volných míst pro vývojáře, kteří v hledáčku zaměstnavatelů dlouhodobě figurují na předním místě. To souvisí jak s příchodem nových investorů, tak i s rozšiřováním kapacit firem. Vysoká poptávka a vysoká kvalita lokálních kandidátů v tomto sektoru způsobují navyšování mezd. Schopnému uchazeči, který má potřebné technické znalosti, firmy mohou nabídnout až o 20 % více.

Strojírenství

Poptávka po specialistech ve výrobě a strojírenství je dlouhodobě vysoká. V dané chvíli jsou žádaní konstruktéři, výrobní technologové a kvalitáři. Počet zakázek strojírenských firem roste a rozšiřování týmů je logickým důsledkem. Výraznější nárůst počtu volných míst je kromě Prahy také v plzeňském, jihomoravském, ústeckém či jihočeském regionu.

Stavebnictví

Nízké úrokové sazby vedou k poptávce po bytové výstavbě, a firmy proto hledají adepty na přípravu a realizaci staveb – rozpočtáře a přípraváře. Uchazeče se snaží motivovat především atraktivními bonusy.

Marketing a obchod

Přetrvává zájem o specialisty na online marketing. Zde je poptávka natolik vysoká, že firmy musely přikročit ke zvyšování mezd, a to v průměru o 10 %. Zhruba o stejných 10 % se zvýšila poptávka v maloobchodu, jinak je počet volných pozic relativně stabilní. S příchodem nového roku firmy především hledají náhrady za odcházející zaměstnance. Rychlost výběrového řízení a schopnost slevit z požadavků, které pro tuto pozici nejsou absolutně klíčové, jsou pro obsazování obchodních pozic zásadní.

Reklama

Výběr článků

Načítám