Hlavní obsah

Polovina uchazečů najde práci do měsíce

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na pracovním trhu v ČR je v současné době velmi příznivá – nezaměstnanost klesá na rekordní hodnoty kolem 6 % a je jednou z nejnižších v Evropě. Jak ale vypadá situace z pohledu lidí, kteří shánějí práci?

Foto: Profimedia.cz

Hledání nového zaměstnání může být stresující.

Článek

Údaje pracovního portálu Profesia.cz ukazují, že prakticky polovina lidí (47 %), kteří hledají práci, ji najde do jednoho měsíce. Nové místo uchazeči nejčastěji hledají prostřednictvím pracovních portálů a na doporučení známých.

Stresující zkušenost

„Hledání nového zaměstnání může být stresující a naše zkušenosti z osobního kontaktu s uchazeči o práci říkají, že je velmi snadné v takovéto situaci podlehnout tlaku a ztratit víru ve své schopnosti, zejména pokud se nedaří najít nové místo delší dobu. Proto je potěšující, že v současné době se podle našeho průzkumu daří polovině lidí v Čechách najít práci do jednoho měsíce,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

Maďaři jsou na tom hůře

Nedávný průzkum, který proběhl kromě České republiky i na Slovensku a v Maďarsku (na portálech Platy.cz, Platy.sk a Fizetesek.hu), ukázal, že téměř polovina Čechů a Slováků najde práci do jednoho měsíce, v Maďarsku je situace o něco horší. Do 3 měsíců získá práci ve všech třech zemích další necelá třetina a víc než půl roku hledá zaměstnání 7 % Čechů, 10 % Slováků a 11 % Maďarů. Při hledání pracovního místa neuspěla ani po roce v Čechách a na Slovensku 3 % respondentů, v Maďarsku  pak10 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám