Hlavní obsah

Veletrh práce v Plzni zaznamenal rekordní zájem zaměstnavatelů

Nedávného jedenadvacátého veletrhu práce na Západočeské univerzitě v Plzni se zúčastnil rekordní počet společností. Téměř 170 firem, o pětinu více než loni, hledalo hlavně techniky, ale také ekonomy, obchodníky, právníky a grafiky. Mezi účastníky bylo i 12 bavorských podniků a úřad práce z Chamu.

Foto: Profimedia.cz

Studenti si na veletrhu najdou spolupracující firmu pro bakalářku nebo diplomku.

Článek

"Většina podniků je výrobních - převažuje výroba autodílů - a shánějí od operátorů do výroby přes techniky až po manažery," uvedl jeden z organizátorů veletrhu, Petr Břicháček. Podle něj je za zájmem jednoznačně konjunktura ekonomiky, příští rok by mělo být firem ještě více. Počtem vystavovatelů jde o největší veletrh práce v ČR. Letos na něj přišlo přes 4000 studentů a absolventů.

Firmy se předhánějí

Veletrhu se účastní také finanční ústavy, poradenské firmy i ty, které hledají absolventy humanitních oborů. "Předhání se a jsou kreativnější. Už to není jenom o platu, potenciálním zaměstnancům nabízejí často unikátní nemzdové benefity, zdůrazňují uvolněnou firemní kulturu a také se například chlubí tím, že nevyužívají hromadné kanceláře (open space),“ dodal Břicháček.

Kontaktují vysokoškoláky už během studia

Firmy se stále častěji snaží vysokoškoláky získat už ve druhém a třetím ročníku. Nabízejí stipendia, stáže, praxe, brigády, zapojení do vývoje a diplomové práce. Kupříkladu Lear Corporation z Ostrova u Stříbra, dodavatel automobilových sedacích a elektrických rozvodných systémů, hledá desítky vysokoškoláků se strojním či elektro zaměřením, požaduje však znalost jazyků. "Chceme konstruktéry, výrobní a logistické i procesní inženýry," vysvětlila personalistika Lucie Brůžková.

Studenti mají zájem

"Zájem studentů o veletrh je eminentní. Najdou si tu spolupracující firmu pro bakalářku nebo diplomku, získají stipendia a stáže, velmi často i budoucího zaměstnavatele," uvedl děkan Fakulty strojní ZČU Milan Edl. Díky tomu už jen polovinu závěrečných prací vypisuje fakulta, druhou si studenti seženou externě sami. „Z 90 procent už řeší úkoly z praxe,“ dodal děkan Edl.

Reklama

Výběr článků

Načítám