Hlavní obsah

Optimismus na trhu práce pokračuje

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Manpower Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro druhé čtvrtletí roku 2016. Sedm procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, tři procenta předpovídají snížení a většina (89 %) nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce v České republice pro druhé čtvrtletí 2016 hodnotu +4 %.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost v ČR je společně s Německem nejnižší v EU.

Článek

„Počet nezaměstnaných osob klesl meziročně o 100 tisíc, což představuje pokles téměř o 20 %. Nezaměstnanost v ČR je společně s Německem nejnižší v EU a je velmi pravděpodobné, že v září 2016 dosáhne úrovně z roku 2008. To je výborná zpráva pro lidi, kteří hledají lepší práci,“ zdůraznila Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Výzva pro zaměstnavatele

Zároveň je to podle ní obrovská výzva pro zaměstnavatele, kteří nemají dostatek vhodných uchazečů o kvalifikované pozice operátorů ve výrobě. Na trhu je rovněž nedostatek IT specialistů, strojních inženýrů nebo řemeslníků.

„Ukazuje se, že trh práce je velmi rigidní a že i v situaci, kdy je na trhu možná přes 200 tisíc volných míst, zůstává na úřadech práce přes 450 tisíc nezaměstnaných. Je velkou výzvou pro samotné firmy a zároveň i pro stát, jak tuto diskrepanci co nejefektivněji eliminovat,“ dodala Rezlerová.

Čtvrtina velkých firem bude nabírat

Nejsilnější náborové prostředí s čistým indexem trhu +24 % hlásí velké společnosti. Střední firmy předpovídají také poměrně vysokou náborovou aktivitu s indexem +10 % a výčet uzavírají malé podniky a mikropodniky s indexem +9 %, respektive +4 %.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v sedmi z deseti odvětví předpovídají zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí hlásí výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s čistým indexem trhu práce +14 %. Příznivé podmínky mohou očekávat i uchazeči o práci v odvětví velkoobchod a maloobchod s indexem +8 % a doprava, skladování a komunikace a ubytování a stravování s indexem +6 %.

Naopak pokles počtu pracovníků očekávají zaměstnavatelé především ve dvou odvětvích: státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura a těžba nerostných surovin, kde index dosáhne záporné hodnoty –2 %.

Regionální srovnání

Ve všech třech regionech se očekává v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Příznivé náborové plány s čistým indexem trhu práce +6 % hlásí zaměstnavatelé v Praze, na Moravě je to +5 % a v Čechách +3 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím index v Praze posílil o 3 a v Čechách dokonce o 6 procentních bodů. Morava zůstává relativně stabilní.

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro druhé čtvrtletí ukazují, že zaměstnavatelé ve 39 ze 42 sledovaných zemí očekávají nárůst počtu pracovních sil. Některým klíčovým trhům práce, jako je Německo, Francie a Itálie, se nedaří dostat uprostřed ekonomické nejistoty do tempa.

V návaznosti na zpomalení růstu v Číně a trvající nejistotu na komoditních trzích má většina zaměstnavatelů velmi obezřetný přístup a nové zaměstnance nabírá pouze v případě potřeby. Nejsilnější index hlásí Indie, Japonsko, Tchaj-wan, Kolumbie a Guatemala a naopak nejslabší Brazílie, Francie a Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám