Hlavní obsah

Čeští notáři nesouhlasí se zpřístupněním své profese cizincům

Čeští notáři odmítají postoj Evropské komise, podle nějž by Česko mělo výkon jejich profese zpřístupnit i cizím státním příslušníkům z ostatních zemí EU. Tajemník Notářské komory ČR Jaroslav Šustr zdůraznil, že činnost notáře v Česku je bezprostředně spjata s výkonem veřejné moci. Například v dědickém řízení má notář postavení soudce, upozornil.

Foto: Profimedia.cz

Notářů se zastalo i české ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Evropská komise minulý týden v tiskové zprávě uvedla, že se kvůli problematice českých notářů obrátí na Evropský soudní dvůr. To, že Česko umožňuje vykonávat práci notáře jen vlastním občanům, je totiž podle ní v rozporu s pravidly o svobodě usazování občanů. ČR dlouhodobě argumentuje tím, že její notáři mají výjimku, protože jejich činnost je spjata s výkonem veřejné moci. Komise je ale přesvědčena o tom, že práce českých notářů se nijak významně neliší od činností, kterou provádějí notáři v jiných státech EU a kde už soudní dvůr rozhodl, že podmínka státní příslušnosti v souladu s unijním právem není.

V ČR má notář postavení soudce

Samotní notáři ale s postojem komise nesouhlasí. „V České republice má činnost notáře to specifikum, že v dědickém řízení má notář postavení soudce. Rozhoduje v něm zcela samostatně, a to i ve sporných věcech či proti vůli účastníků, a jeho rozhodnutí již nemusí schvalovat soud. Notář je dále vedením řízení pověřen bez ohledu na vůli účastníků, podobně jako zákonný soudce, který nepochybně veřejnou moc vykonává,” konstatoval Šustr.

Kritizované státy už svá pravidla změnily

Unijní soud v roce 2011 rozhodl, že veřejnou moc nevykonávají notáři v Belgii, Francii, Lucembursku, Německu, Rakousku, Řecku a Nizozemsku, loni padlo podobné rozhodnutí vůči Lotyšsku. Uvedené státy už od té doby svá pravidla změnily. „Předchozí rozhodnutí Evropského soudního dvora nejsou pro Českou republiku závazná a činnost notáře je třeba posuzovat individuálně,” zdůraznil tajemník notářské komory.

Notářů se zastalo i české ministerstvo spravedlnosti, které rovněž zastává názor, že notáři mají specifickou roli a požadavek na jejich české občanství je oprávněný, protože na ně zákon přenáší výkon veřejné moci a stát odpovídá za škodu způsobenou při jejich činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám