Hlavní obsah

Zkoušky na kamnáře poprvé v Ostravě skládaly i ženy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké překvapení zažila Střední škola stavební a dřevozpracující (SŠSaD) v Ostravě, když se jim vloni do rekvalifikačního kurzu na kamnáře přihlásily i dvě ženy. Je to totiž poprvé za 20 let, kdy škola tyto kurzy pro nevyučené pořádá. Obě rekvalifikantky, Kateřina Bušová a Lenka Bublová, v pátek úspěšně několikaměsíční kurz završily závěrečnými zkouškami před autorizovanou osobou. Společně s nimi i dalších 12 mužů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lenka Bublová věří, že rekvalifikační kurz jí pomůže v dalším kreslení a navrhování kamen.

Článek

„Mně kurz hrozně pomohl. Vůbec jsem nečekala, že až tak moc. Musím se přiznat, že mě do něj popostrčil můj zaměstnavatel, sama bych do toho asi nešla,“ svěřila se Právu Lenka Bublová, která v kamnářské firmě dosud kamna „jen“ kreslila a navrhovala.

„Když jsem kreslila předtím, tak jsem se i musela k některým zakázkám vracet, protože mi pak řekli, že se mi to tam nevejde, že potřebují více místa. Teď už vím i ty praktické a technické věci, vím, jak kamna vypadají i uvnitř. Myslím, že teď ušetřím spoustu času, nebudu se muset k zakázkám vracet,“ líčila dále Bublová.

Kamna si chce postavit i doma

Její kolegyně z kurzu Kateřina Bušová pracuje také v kamnářské firmě. Své vzdělání si v kurzu doplňuje proto, aby zákazníkům lépe popsala, co mohou od kterých kamen čekat, kde a jak je postavit. Navíc se ale už i těší, jak si s partnerem postaví doma vlastní kamna s krbovou vložkou.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kateřina Bušová už umí postavit kamna. Se svým partnerem si je chce vybudovat i doma.

„Stavění kamen je sice mužská doména, ale myslím, že jsou i zručné a dostatečně silné ženy, například vyučené obkladačky, které to také zvládnou. V zahraničí už jsou i kamnářky, nebo se ženy zabývají restaurováním starých a historických kamen a krbů. Určitě je dobré mít v takovém týmu citlivou ženskou ruku,“ podotkla Bušová.

Obě ženy si navíc pochvalovaly i přístup mužů v rekvalifikačním kurzu. „Muži nás do kolektivu přijali úplně perfektně. Nikomu jsem nemusela ukazovat, že něco umím nebo neumím. Bylo to přirozené a v pohodě,“ usmála se Bublová.

Ženy jsou preciznější a citlivější

Kamnář a vedoucí rekvalifikačního kurzu kamnářů na SŠSaD Mojmír Jauernig měl ze dvou žen v týmu radost.

„Byli jsme velmi překvapeni, když jsme zjistili, že se přihlásily dvě ženy. Mají samozřejmě trošičku menší sílu než muži, s čímž se potýkají, ale na druhou stranu jsou zase preciznější a důslednější. Navíc mají ženy více toho estetického cítění, takže teď určitě budou kreslit ještě krásnější kachlová kamna a jednodušeji se jim podaří je zakomponovat do interiéru,“ reagoval Jauernig, který se kamnářskému řemeslu věnuje přes 25 let.

Úspěšní účastníci kurzu, který je v oblasti dalšího vzdělávání pro ostravskou školu jakousi vlajkovou lodí, získají osvědčení o složení zkoušek před autorizovanou osobou. Poté mohou požádat i o složení učňovské zkoušky, aniž by absolvovali tříletý učební obor. Více informací najdou zájemci na webu školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostrava chystá řemeslný inkubátor

Snížit nezaměstnanost na Ostravsku a přilákat do regionu mladé zručné lidi by měl pomoci nový projekt města Ostravy. Společně s Vysokou školou báňskou –...

Výběr článků

Načítám