Hlavní obsah

Uchazeči s praxí mají větší šanci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory rostoucí nabídce volných pracovních míst je získání vysněné pozice pro uchazeče o zaměstnání stále spojeno s nemalým úsilím. Počátkem jara se navíc musí připravit na konkurenci v podobě čerstvých absolventů.

Foto: Profimedia.cz

Velký vliv na získání nového zaměstnání má míra předchozí praxe.

Článek

Během prvního čtvrtletí roku se totiž na vysokých školách konají druhé termíny státních závěrečných zkoušek. Český pracovní trh tak zaplaví vlna nových uchazečů o zaměstnání. Pouhý vysokoškolský diplom ale absolventům k získání vysněné pozice nestačí.

Praxe přímo v oboru je velkou výhodou, důležité jsou však v podstatě jakékoli pracovní zkušenosti
Olga Hyklová, AC JOBS.

Zásadním krokem na cestě k vysněné práci je pracovní pohovor. Často se stává, že uchazeči chodí na pohovory nedostatečně připraveni. Není výjimkou, že si ani nezjistí základní informace o nabízené pozici nebo o firmě, v níž se o zaměstnání ucházejí.

„Samotná míra znalostí přitom není pro úspěch u pohovoru rozhodující. Na tom, jaký si personalisté udělají o uchazeči celkový dojem, se vědomosti podílejí jen asi sedmi procenty. Zbytek připadá na vzhled a celkové vystupování,“ vysvětluje Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC JOBS.

Roli hraje praxe

Velký vliv na získání nového zaměstnání má míra předchozí praxe. Tři čtvrtiny (77 procent) firem dají při pracovním pohovoru přednost uchazeči s praxí v oboru. „Praxe přímo v oboru je velkou výhodou, důležité jsou však v podstatě jakékoli pracovní zkušenosti. Podle průzkumu Národního ústavu pro vzdělávání dá 55 procent zaměstnavatelů přednost absolventovi, který chodil alespoň na nějaké brigády, před takovým, který nikdy nepracoval,“ zdůrazňuje Hyklová.

Další, na co se firmy zaměřují, je jazyková vybavenost uchazeče. „Znalost cizího jazyka je podstatná pro 42 procent společností. Naopak zkušenosti z práce v zahraničí zohledňují jen čtyři procenta firem,“ připomíná Martina Látalová, obchodní ředitelka společnosti AC JOBS.

Na penězích záleží

Neuralgickým bodem pro uchazeče o zaměstnání je mzdové ohodnocení. Představy uchazečů a firem o výši nástupního platu se totiž často liší. „Zatímco absolventi by si představovali nástupní plat v rozmezí od 25 do 30 tisíc korun, téměř 40 procent firem uvádí, že obvyklý nástupní plat v jejich společnosti se pohybuje mezi 15 a 20 tisíci korun měsíčně,“ vypočítává Látalová.

Platy ve firmách v Česku ale podle ní poměrně rychle rostou. Už po roce práce je 50 procent firem ochotno zvýšit svým zaměstnancům plat na kýžených 25 až 30 tisíc korun. Kandidát by se tak rozhodně během pracovního pohovoru neměl bát vyjádřit své představy o nástupním platu. To, zda jeho představy korespondují se skutečnou výší platu, je totiž důležité pouze pro 11 procent firem.

„Uchazeč by si nicméně měl před pohovorem zjistit, jaká je průměrná výše platů v daném oboru, extrémně přemrštěné mzdové požadavky dobrý dojem nedělají,“ zdůrazňuje Látalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám