Hlavní obsah

Nabídka práce na internetu se zvýšila

Na internetových portálech se výrazně zvýšila nabídka pracovních míst. Zatímco před rokem lidé hledali například na inzertním webu Annonce o třetinu více pracovních míst, než jim firmy nabízely, letos se situace otočila. Nabídka volných míst tam poprvé převyšuje poptávku.

Foto: Profimedia.cz

V minulosti bylo žadatelů vždy zhruba o třetinu více, než činil počet volných míst, letos je jich naopak méně..

Článek

Prosincová nabídka volných pracovních pozic byla podle Úřadu práce ČR nejvyšší od roku 2008. Za prvních deset lednových dní firmy přes kariérní portál Jobs.cz obsazovaly 19 139 stálých pozic, což je téměř o 28 procent více než za prvních deset dní roku 2015. Na portálu Prace.cz zaměstnavatelé od 1. do 10. ledna 2016 zadali 13 507 pracovních míst, o 41 procent více než před rokem.

Žadatelů je méně než nabízených míst

„Například kuchařů, číšníků a servírek chtějí firmy stejně jako loni, zhruba 650. Zájemců o tato místa je však méně než polovina. V minulých letech bylo žadatelů vždy zhruba o třetinu více, než činil počet volných míst. Letos je jich naopak o několik procent méně," uvedla výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá. Podle jejího názoru to odráží pozitivní poměry na trhu práce.

Nejhorším oborem pro zájemce o práci je podle ní stavebnictví. Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku, což není v lednu neobvyklé, protože stavební sezona přichází až v jarních měsících. Málo volných míst je nyní v administrativě, bankovnictví a řemeslných profesích. Naopak nejvíce příležitostí nabízejí gastronomie, zdravotnictví a obchod.

Chybějí zkrácené úvazky

Zajímavý je nesoulad mezi zájemci a firmami v práci na částečný úvazek. „Firmy jako by na silnou poptávku lidí stále nedokázaly reagovat. Dokonce ani v situaci, kdy je zájemců o práci relativně málo. Poptávka po zkrácených úvazcích je totiž čtyřnásobně vyšší než nabídka takovýchto pracovních pozic," upozornila Černá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám