Hlavní obsah

V září ohlásilo hromadné propouštění 11 firem, hlavně na Moravě

Praha

V září nahlásilo hromadné propouštění 11 firem. Ztráta práce čeká 527 jejich zaměstnanců. Nejvíce lidí, kterých se to týká, pracuje v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Údaje v pátek zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrála Úřadu práce –– ilustrační foto

Článek

Počet zaměstnavatelů, kteří sníží počet pracovníků v režimu hromadného propouštění, klesl meziročně o devět, meziměsíčně vzrostl o šest firem. Podniky plánují propustit o 286 zaměstnanců meziročně méně a o 315 lidí více než v předchozím měsíci.

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v září hromadné propouštění, sídlí v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji (po třech) a v Praze, Královéhradeckém, Pardubickém, Ústeckém a Zlínském kraji (po jednom).

Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření dotkne, pracuje na severu Moravy (277) a v Jihomoravském (90) a Pardubickém kraji (75). Z okresního hlediska je na tom nejhůře Karviná, kde přijde o práci 190 lidí, a Ostrava-město. V tomto regionu rozdají zaměstnavatelé 82 výpovědí.

Může za to pokles zakázek

Firmy se chystají propouštět především v důlním a výrobním průmyslu, logistice, strojírenství a v prodeji. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména důlních a strojírenských dělníků, obsluhy strojů, kovodělníků, logistických pracovníků a prodavačů.

„Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé pokles objemu zakázek, organizační změny, restrukturalizaci společností či přesun výrobních provozů,“ uvedla zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Situace na trhu práce se prý zlepšuje

Nadále však podle Sadílkové platí, že se situace na trhu práce i díky rostoucí ekonomice zlepšuje. Počet zaměstnavatelů, kteří hlásí Úřadu práce ČR hromadné propouštění, a propouštěných zaměstnanců dlouhodobě klesá, dodala.

O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky je to aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Dříve, než dá zaměstnavatel výpovědi, musí o svém záměru písemně informovat odborovou organizaci, radu zaměstnanců a příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám