Hlavní obsah

Přechod pošt na partnery se dotkne 3400 zaměstnanců

• Aktualizováno

Převod dvou třetin poboček na partnery během deseti let se dotkne téměř 3400 zaměstnanců České pošty, což je více než desetina ze stávajících necelých 32 tisíc pracovníků. Z toho asi 1300 lidí dostane přímo výpověď. Vyplývá to z dubnového materiálu ministerstva vnitra pro vládu, který ve čtvrtek zveřejnilo na žádost o svobodný přístup k informacím.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celkové číslo 3370 je stav, kterého se projekt dotkne. Řada lidí najde uplatnění u smluvních partnerů, najde jinou pozici na poště nebo přirozeně odejde do důchodu," řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Propuštěných tak podle odhadů pošty bude kolem 1300 zaměstnanců. Celý projekt Pošta Partner je rozvržený do deseti let, nejedná se tedy o žádné skokové, dramatické propuštění.

V rámci projektu by mělo 2526 pošt z celkem 3200 stávajících poboček přejít pod jiné provozovatele, například obecní úřady nebo obchodníky. Projekt Pošta Partner má poště ušetřit ročně několik set miliónů korun. Podnik v současnosti provozuje více než tisíc ztrátových poboček.

Loni pošta hospodařila se ziskem před zdaněním 241 miliónů korun, což je meziroční pokles o pětinu, letos počítá s 50 milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám