Hlavní obsah

Hromadné propouštění nahlásilo minimum firem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci nahlásilo hromadné propouštění pouze pět firem, což je nejméně od ledna 2013, tedy od počátku sledování. Tento krok se dotkne 266 zaměstnanců. Nejvíce lidí, které firmy v nadcházejících měsících propustí, pracuje v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, informoval ve středu Úřad práce ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro srovnání, v prvních měsících roku 2013 hlásilo každý měsíc hromadné propouštění přes čtyřicet firem. V červenci je takových hlášení obvykle méně, v roce 2013 jej hlásilo 15 firem a loni ve stejném měsíci devět.

Podniky nyní plánují propustit o 192 zaměstnanců méně než ve stejném období loňského roku a o 255 lidí méně než v předchozím měsíci. Firmy se chystají propouštět především v oblasti strojírenství a ve výrobním průmyslu. Z hlediska profesí jsou to zejména strojírenští dělníci a obsluha strojů.

„Jako hlavní důvod uváděli zaměstnavatelé pokles objemu zakázek, organizační změny nebo zvýšení efektivity práce,“ řekla zastupující generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. „Nadále však platí, že se situace na trhu práce i díky rostoucí ekonomice zlepšuje,“ dodala.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám