Hlavní obsah

Konec víkendu je pro řadu lidí noční můrou

Právo, Jiří Vavroň

Konec víkendu se pro téměř dvě pětiny dospělých lidí začíná stávat noční můrou. Pocity úzkosti u nich vyvolává už jen představa toho, co je v pondělí čeká v zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojeno v práci je podle CVVM kolem osmi procent zaměstnanců.

Článek

Nelibě nesou i představu o tom, co zase budou muset v práci vyslechnout od kolegyň a kolegů o jejich víkendových zážitcích.

Potvrzuje to poslední výzkum britské společnosti Premier In, podle kterého na část lidí (až 40 procent dospělých) padá v neděli odpoledne kolem čtvrté hodiny splín.

Je to skutečně nový fenomén, shodují se psychologové.

Spouštěcích podnětů přibývá

Stresový efekt může vyvolat například silná konkurence v zaměstnání, přílišný tlak nadřízených, nadměrné pracovní zatížení, špatné vztahy v pracovním týmu, ale i vyložená šikana.

To jsou podle psychologů zdroje úzkostí, které kazí pocit volna a svobody ve volných dnech.

„V neděli odpoledne mám takový tlak kolem žaludku, protože pondělí začíná poradou, kde se hodnotí výkony v uplynulém týdnu. Nikdo neví, kdo to právě v pondělí schytá,“ potvrdil Právu pracovník reklamní agentury Karel.

Už v neděli vím, že se zase nedostanu po celý příští týden domů dřív než po osmé večer
Eva, zaměstnankyně realitní kanceláře

„Už v neděli vím, že se zase nedostanu po celý příští týden domů dřív než po osmé večer. Nový šéf nám totiž nakládá tolik práce, že se to prostě v normální pracovní době stihnout nedá. Nemít babičku, tak musím dát výpověď, protože klukovi je teprve osm,“ uvedla třicetiletá Eva, zaměstnaná v realitní kanceláři.

„Babička taky není ze železa, je jí sedmdesát, to, že mi musí takhle pomáhat, mne stresuje,“ dodala.

„V kanceláři je nesnesitelná atmosféra, protože si na mne kolegyně zasedly. Smějí se mi za zády, pomlouvají mne, nic neudělám dobře. Nevím, co mám dělat,“ svěřila se Právu pětadvacetiletá projektová manažerka Kamila.

Změny ve společnosti i v práci

Impulsy, které vedou k nelibým pocitům, strachu, až k psychickým problémům, se před lety podle psychologů v takovém masovém měřítku nevyskytovaly. Je to důsledek změn ve společnosti, v ekonomice, na pracovním trhu.

Že očekávaný pondělní nástup do zaměstnání skutečně nemusí být naplněn jen kladnými pocity, potvrzují i další průzkumy.

Podle průzkumu STEM/MARK například mobing, tedy druh šikany v práci, na vlastní kůži poznala čtvrtina zaměstnanců, nespokojeno v práci je podle CVVM kolem osmi procent zaměstnanců.

Nenechte se stresovat

Svou roli má podle psychologů i závist. Pokud někdo, kdo splácí hypotéku a v nejbližších letech si bude moci dovolit trávit dovolenou jen u rybníka u babiččiny chalupy, nebo v neděli dostavuje byt, často se skřípajícími zuby poslouchá vyprávění kolegů o báječném romantickém víkendu v Curychu či golfovém turnaji.

Pokud není možné změnit místo, pojmenujte otevřeně problémy a vše, co vás tíží. Možná že vedoucí pracovník, před kterým se všichni třesou, je pod stejným stresem zase před svým šéfem a jen se snaží, aby vše klapalo.

Domluvit se lze i s kolegy. Třeba jsou nepříjemní jen proto, že jim na vás něco vadí, něčím jim otravujete život. Pokud se ale po otevřeném rozhovoru nic nemění, neváhejte, hledejte uplatnění jinde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám