Hlavní obsah

Přerov nabídne práci dlouhodobě nezaměstnaným

Právo, Petr Marek

Až třem stovkám lidí, kteří se nacházejí v nejspodnějších patrech nezaměstnanosti a jsou celé roky závislí na penězích státu, nabídne přerovská radnice práci. Starat by se měli o úklid města a břehů řeky Bečvy.

Foto: Profimedia.cz

Prvních šest měsíců budou dlouhodobě nezaměstnaní pracovat na nekvalifikovaných místech při úklidu města.

Článek

Projekt, který město považuje za průlomový, počítá s tím, že když nezaměstnaní nabídku odmítnou, budou vyřazeni z evidence pracovního úřadu a přijdou o část dávek. Právo o tom informovala mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Opatření se dotkne i Romů

Zmíněné opatření se podle manažera prevence kriminality Jiřího Kohouta dotkne z velké části i přerovských Romů, z nichž je bez zaměstnání více než devadesát procent.

„Pokud se ukáže, že jediným motivem pro dlouhodobou nezaměstnanost jsou sociální dávky a poctivě pracovat nechtějí, budou sankčně vyřazeni z evidence pracovního úřadu a budou žít jen z minima. Naopak ti, kteří se osvědčí, budou mít možnost profesního růstu. Není ale možné dále přihlížet tomu, že určití lidé žijí třeba dvacet let z dávek, aniž by se snažili hledat práci,“ uvedl Kohout. První dlouhodobě nezaměstnaní by mohli začít pracovat na podzim. Těm, kteří situaci pochopí a budou ji akceptovat, je město připraveno pomoci k dalšímu růstu.

Po půl roce mohou povýšit

„Prvních šest měsíců budou pracovat na nekvalifikovaných místech. Ti, kteří vydrží a osvědčí se, budou přesunuti do druhé, vyšší skupiny. Postupně mohou přejít z nekvalifikované práce na odbornější, kde jim bude umožněno třeba obsluhovat jednoduché stroje. Později mohou najít uplatnění například v technických službách nebo v normálním pracovním poměru – a když se budou snažit, budou mít možnost růst platově i společensky,“ vysvětlil Kohout a dodal, že každá pracovní skupina bude mít vedoucího, který bude dohlížet na to, aby zaměstnanci přišli včas do práce, neflákali se a nepožívali v pracovní době alkohol či jiné návykové látky.

Regulérní pracovněprávní vztah

„Bude to běžný pracovněprávní vzta, jako v kterémkoli jiném zaměstnání. Když bude porušován, bude se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr s důsledky, které jsem popsal,“ zakončil Kohout.

Přerovsko mělo ze všech okresů Olomouckého kraje na konci června nejvyšší nezaměstnanost – bez práce tam bylo 8,1 procenta lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám