Hlavní obsah

Pracovní úrazovost roste

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice přibylo pracovních úrazů, které si vyžádaly pracovní neschopnost. Nejvíce úrazů se stalo ve zpracovatelském průmyslu, který zároveň zaměstnává nejvíce pojištěnců. K největšímu počtu smrtelných úrazů pak došlo ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a při dopravě a skladování. Vyplývá to z nejnovějších statistik Státního úřadu inspekce práce (SUIP).

Foto: Profimedia.cz

Podceňování bezpečnosti práce se nevyplatí ani firmám, ani zaměstnancům.

Článek

Podle konkrétních čísel zveřejněných SUIP došlo v roce 2014 v České republice k více než pětačtyřiceti tisícům pracovních úrazů, z čehož 106 bylo smrtelných. Ve srovnání s rokem 2013 to znamená nárůst o 950 případů. Téměř patnáct set úrazů bylo spojeno s následnou hospitalizací v nemocnici delší než 5 dnů. Lidé strávili na neschopence 2,4 miliony kalendářních dnů, což je téměř o šedesát tisíc dní více než v předloňském roce.

Zaměstnanci podceňují rizika

„Za mnohými pracovními úrazy stojí ekonomický tlak, firmy se snaží snižovat náklady, šetří na osobních ochranných pomůckách nebo je nepořizují vůbec. Například u výkopů chybí pomůcky, které zabraňují sesuvu půdy, kolem výškových staveb firmy pokaždé nestaví kvalitní, pevné lešení. Na vině jsou však i lehkomyslní zaměstnanci, protože hlavní příčinou vážných úrazů je nesprávně odhadnutá míra rizika. V konečném důsledku se podceňování bezpečnosti práce nevyplatí ani firmám, ani zaměstnancům,“ říká Jan Benda ze společnosti Bureau Veritas, která se zabývá inspekcemi v oblasti bezpečnosti práce.

Snížení rizik zvýší produktivitu

Pracovní úrazovost přitom firmám zvyšuje náklady a narušuje plynulý pracovní proces. „Celkový finanční dopad v sobě zahrnuje zvýšení pojistného, výrobní ztráty, ztráty zákazníků nebo dokonce ztrátu reputace. Opatření ke snížení rizik může naopak vést ke zvýšení produktivity. Například použití světelných bariér k ochraně přístupových zón strojů usnadňuje proces vkládání a vyjímání předmětů. Zónování oddělovacích zařízení zase umožňuje vypnout určitou část stroje pro účely údržby a nechat ostatní části stroje v chodu,“ uzavírá Antonín Zajíček ze společnosti Schneider Electric, který se zabývá bezpečností strojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám