Hlavní obsah

Projekt Restart pomůže s hledáním práce

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Restart, který spustila Praha 3, má pomoci minimálně stovce znevýhodněných lidí na trhu práce. Azylanti, imigranti, bezdomovci nebo příslušníci etnických menšin si pro radu mohou přijít do nového job-clubu v Husitské ulici na Žižkově.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovci obvykle nepatří mezi vyhledávané zaměstnance.

Článek

V centru působí vyškolení sociální pracovníci, kteří poskytují odborné poradenství a pomáhají s výběrem nejvhodnější pracovní aktivity, k dispozici jsou i počítače s připojením na internet.

Otevřená náruč chybí

Ne pokaždé zaměstnavatelé přijímají příslušníky těchto skupin s otevřenou náručí, konstatoval Jakub Čihák, ředitel organizace R-Mosty, která sociální pomoc poskytuje od roku 1992 a podílí se na projektu Restart. Ale daří se to. Bezdomovci například asistovali Správě pražských hřbitovů. Praha 3 nyní jedná se zástupci městské firmy Pražské služby.

Nejde jen o zametání ulic

„Hledáme pro ně uplatnění, nejen aby zametali na ulici, ale třeba pomáhali ve školách v kuchyni nebo ošetřovatelských domech,“ přiblížil možné pracovní aktivity znevýhodněných osob zástupce starostky Prahy 3 David Gregor (ČSSD).

Projekt je financován z evropských peněz. Z fondů jde 2,8 miliónu korun. Restart má do října pomoci asi stovce lidí.

Neintegrovaní cizinci jsou rizikem

„Máme poměrně početnou klientelu, cestu si nacházejí další,“ komentoval současný stav účastníků Vladimír Beran z odboru sociálních věcí Prahy 3. Připomněl, že na území třetí části žije okolo 12 tisíc cizinců z celkového počtu 70 tisíc obyvatel. „Když je nebudeme integrovat, hrozí rizika,“ varoval. Romů je podle odhadů asi 2–3 tisíce, bezdomovců 30–40.

Zbavit se předsudků

Jan Kadlec z Naděje by byl rád, kdyby se podařilo zbourat mýtus, že lidé bez domova nechtějí pracovat. „Když jim nabídneme správné podmínky, dokážou pracovat,“ tvrdí. Na Naději se ročně obrátí až 3,5 tisíce osob, třetina pochází z Prahy, nejvíc právě z Prahy 3, a to přes sto potřebných.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám