Hlavní obsah

IT firmám chybějí lidé

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních pět let se Česko stalo rájem světových firem podnikajících v informačních technologiích (IT). Nadnárodní společnosti přilákala do Prahy, Brna či Ostravy levnější pracovní síla a kvalitní uchazeči, které produkují české vysoké školy.

Foto: Profimedia.cz

Úroveň českých IT pracovníků je vysoká.

Článek

„Dnes už v Česku najdeme téměř všechny významné IT společnosti: IBM, AVG, Microsoft, Oracle, AT, Redhat, HP a další. Firmy si v podstatě přetahují zaměstnance mezi sebou, protože jich je akutní nedostatek,“ popsala aktuální situaci Markéta Prazeres, ředitelka divize IT personální agentury AC Jobs.

IT u nás patří k nejlukrativnějším oborům – průměrná mzda absolventů Českého vysokého učení technického v Praze se pohybuje kolem 35 000 korun, mzda absolventů Vysokého učení technického v Brně pak kolem 28 000 korun. Životní úroveň zaměstnanců v IT je dnes zcela srovnatelná se zahraničím.

Firmy si zaměstnance hýčkají

Kromě atraktivních platů lákají IT firmy v Česku uchazeče i na netradiční benefity, které jinde nenajdeme. Firmy si dobře uvědomují, že jejich kapitál je v hlavách lidí, nikoli ve strojích či zboží. Své zaměstnance si proto velice hýčkají.

„Často svým zaměstnancům podávají například snídaně. Ty musí být poskládány tak, aby si na své přišel úplně každý. Běžnou věcí jsou kromě čerstvého ovoce například minisendviče a nejrůznější laskominy dostupné v průběhu celého dne. Také zde mívají takzvané relaxační místnosti, v nichž si zaměstnanci mohou zahrát fotbálek nebo kulečník během pracovní doby a trochu relaxovat. A kdo dnes v IT nenabízí home office, nemusí se vůbec snažit. Oproti jiným oborům tu z domova pracuje až o 70 procent více lidí,“ popsala své zkušenosti Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka AC Jobs.

Slabinou jsou jazyky

Dříve bylo běžné, že firmy lákaly zaměstnance z Česka do zahraničí. Dnes volí opačný přístup: své pobočky zakládají přímo v Praze, Brně či Ostravě. Úroveň českých IT pracovníků je vysoká a díky konkurenčnímu soupeření vzrostl jejich plat i požadavky.

Přesto ani čeští uchazeči nejsou bez nedostatků. „To, co jim nejvíce chybí, je komunikativní znalost angličtiny a schopnost ,prodat se‘ během pohovoru. Vzhledem k tomu, že studenti s IT zaměřením bývají introvertnější, mnohem méně než jiní vyjíždějí na zahraniční stáže typu Erasmus. Při pohovoru jsou uzavření a nesebevědomí, ačkoli mají často zajímavé pracovní zkušenosti z brigád či praxí během studia,“ doplnila Markéta Prazeres z AC Jobs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám