Hlavní obsah

Poradna: Sváteční volno a náhrada mzdy

Státní svátky, které připadnou na pracovní den, jsou mezi zaměstnanci velmi oblíbené. Kdo by se ostatně netěšil z dalšího volného dne, kdy se může věnovat svým zálibám. Mnozí však nevědí, jaký dopad bude mít svátek na jejich mzdu. Může ji zaměstnavatel za dobu svátku zkrátit? A musí si zaměstnanec svátek napracovat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji v nadnárodním obchodním řetězci, kde se vedení po letech rozhodlo, že bude nově o státních svátcích zavřeno. Všichni jsme tuto novinku vřele přivítali, ovšem zaměstnavatel nám poté sdělil, že nám tyto dny proplatí pouze, pokud si je zdarma napracujeme jindy, což se nám nelíbí. Co můžeme dělat?

Státní svátky a práce

Státní svátky a ostatní svátky (ale ne významné dny) uznává zákon jako dny pracovního klidu, tedy dny, které jsou obecně určeny k odpočinku zaměstnance. Na tyto dny je proto možné nařídit práci pouze výjimečně, např. práce v nepřetržitém provozu, dopravě, či zdravotnictví, při živelních událostech apod.

Náhrada ušlé mzdy

Pokud svátek připadne na běžný pracovní den zaměstnance (tedy den, kdy by zaměstnanec dle rozvrhu šel do práce) a zaměstnanec ve svátek nepracuje, obdrží zaměstnanec za takový svátek náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku. Někteří zaměstnavatelé mají mzdy nastaveny (smlouvami, vnitřními předpisy nebo mzdovými výměry) tak, že zaměstnanci obdrží nekrácenou měsíční mzdu bez ohledu na počet svátků – zaměstnanec tedy neobdrží za svátek průměrnou mzdu ale mzdu základní. Ať tak či tak, pro zaměstnance svátek rozhodně finanční újmu nepředstavuje.

Pozor, zaměstnavatel nemá povinnost práci na svátek zaměstnanci rozvrhnout. V takovémto případě se pak nebude jednat o zaměstnancův pracovní den a zaměstnanci svátek kompenzován nebude.

„Napracování“ svátku

Zaměstnavatel nemůže požadovat, aby pro něj zaměstnanci pracovali zdarma. Za práci zaměstnancům vždy náleží mzda a případně další příplatky dle zákoníku práce, kolektivní smlouvy, atd. Pokud tedy zaměstnavatel potřebuje, aby zaměstnanci odpracovali směnu navíc kvůli tomu, že v důsledku svátku musel zavřít a zaměstnanci tak během rozvrhnuté směny nepracovali, může zaměstnancům nařídit práci přesčas v zákonem dovoleném rozsahu. V tom případě ale zaměstnancům náleží mzda a příplatek za práci přesčas popř. náhradní volno.

Shrnutí

Pokud ve vašem případě zaměstnavatel požaduje, abyste si náhradu mzdy za svátek zdarma napracovali, porušuje tím zákoník práce. Zaměstnavatel je samozřejmě povinen poskytnout vám nejen kompenzaci za svátek, který připadl na váš pracovní den (podle rozvrhu práce) ale také mzdu a případné příplatky za všechnu práci, kterou s vědomím zaměstnavatele nad rámec rozvrhu směn na pokyn zaměstnavatele vykonáte.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Rodičovská dovolená a druhé dítě

Rad ohledně čerpání mateřské a rodičovské dovolené s prvním dítětem lze na internetu – včetně této poradny – nalézt spousty. Jak je to ale v případě, kdy...

Výběr článků

Načítám