Hlavní obsah

Poradna: Zaměstnavatel zrušil prodejnu – jak je to s nárokem na odstupné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupné patří k těm lepším stránkám ukončení pracovního poměru. Pokud u zaměstnavatele dochází k tzv. organizačním změnám, je zaměstnavatel povinen vždy při skončení pracovního poměru odstupné vyplatit, a to minimálně v zákonné výši. Nic mu však nebrání, aby byl i štědřejší! Ale co když zaměstnanec uzavře dohodu o skončení pracovního poměru?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracovala jsem pět let jako prodavačka v prodejně s elektronikou. Zaměstnavatel nám v předstihu oznámil, že se rozhodl prodejnu úplně zavřít. Nabídl mi, abych podepsala dohodu o rozvázání pracovního poměru, což jsem také udělala. V dohodě sice důvod skončení pracovního poměru uveden nebyl, ale zaměstnavatel mi tvrdil, že to je jasné, když se ruší celá prodejna. Teď mi ale nechce odstupné vyplatit, že jsem odešla sama. Mám na něj nárok?

Nárok zaměstnance na odstupné při tzv. organizačních změnách

Odstupné ze zákona zaměstnanci náleží v případě, že jeho pracovní poměr končí výpovědí nebo dohodou z důvodů tzv. organizačních změn (typicky zaměstnancova nadbytečnost, ale i při rušení či přemisťování zaměstnavatele nebo jeho části).

Výše odstupného

Pokud pracovní poměr končí z tzv. organizačních důvodů, náleží ze zákona zaměstnanci odstupné nejméně ve výši jednoho až tří průměrných výdělků podle toho, jak dlouho byl u zaměstnavatele zaměstnán, zda méně než rok (jeden průměrný výdělek), mezi jedním a dvěma lety (dva průměrné výdělky), nebo více než dva roky (tři průměrné výdělky).

Zaměstnavateli však nic nebrání v tom, aby zaměstnanci poskytnul i vyšší odstupné než zákonem stanovené.

Odstupné a dohoda kde není tzv. organizační důvod uveden

Složitější je situace, pokud pracovní poměr končí dohodou, v níž důvody ani odstupné uvedeny nejsou. Soudy se v takovém případě ptají, proč byl pracovní poměr skutečně rozvázán. Pokud byly skutečným důvodem uzavření dohody tzv. organizační změny, má zaměstnanec nárok na zákonné odstupné, i když to v dohodě není uvedeno. Zákonné odstupné nemusí být mezi stranami sjednáno, zaměstnanci náleží automaticky ze zákona, pokud jsou naplněny podmínky tzv. organizačních změn.

Shrnutí

Ve vašem případě se jedná o typický případ rozvázání pracovního poměru z důvodu organizačních změn. Ruší se celá prodejna, a tudíž se jedná o výpovědní důvod uvedený v § 52 písm. a) zákoníku práce, zrušení části zaměstnavatele. Váš pracovní poměr trval více než dva roky a máte tedy nárok na zákonné odstupné nejméně ve výši tří průměrných výdělků.

Není rozhodující, že důvody ukončení nejsou uvedeny v dohodě a že dohoda neuvádí, zda máte na odstupné nárok. Důležité je, že jste dohodu uzavřela v souvislosti se zrušením prodejny, a kdybyste tak neučinila, zaměstnavatel by vám nemohl přidělovat práci podle pracovní smlouvy ve sjednaném místě výkonu práce. Doporučujeme vám se nejprve obrátit na zaměstnavatele a upozornit ho, že máte na odstupné nárok, i když v dohodě sjednané není. Jestliže i tak vám ho nebude chtít vyplatit, neváhejte se obrátit na příslušný soud.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám