Hlavní obsah

Mladí klempíři soutěžili ve Stochově na Kladensku

Právo, Radek Plavecký

Z dílen se ozýval tlukot kladívek a bylo cítit napětí. Na Střední škole služeb a řemesel ve Stochově na Kladensku vrcholila soutěž stavebních klempířů. Dohromady 12 mladých řemeslníků tady tři dny bojovalo o postup do celostátního kola Soutěže odborných dovedností.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Soutěžící Dan a Petr z druhého ročníku stochovské školy.

Článek

„Je to už 18. ročník, ale úplně poprvé se koná na území Středočeského kraje a také tady u nás ve Stochově. Soutěž pořádáme pod patronací Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR,“ uvedla ředitelka školy Jaroslava Pichová.

Popularizovat učňovské školství

Do Stochova přijely dvojice žáků z Hradce Králové, Jihlavy, Plzně, Prahy 9 a z Moravské Třebové. Soutěž je zařazena do projektu České ručičky, jehož cílem je popularizace českého učňovského školství hlavně v očích mladých lidí, jejich rodičů, učitelů a celé veřejnosti.

Ukázala se zručnost soutěžících

Každoročně organizační výbor přehlídky České ručičky vybere dvacítku oborů, které jsou ohroženy klesajícím zájmem o studium. „Soutěž má teoretickou a praktickou část. V praktické dostali za úkol provést oplechování modelu sedlové střechy s jedním střešním prostupem,“ upřesnil zástupce ředitelky pro odborný výcvik Martin Dundr, zatímco mladí učňové měřili či ohýbali plechy, tvarovali je a přitloukali k modelu střechy. „Je vidět, jak umí zpracovat materiál, jak přesně měří, rýsují a jak jsou zruční,“ doplnil Dundr.

Palma vítězství pro domácí

Domácím se nakonec podařilo zvítězit. Vítězové ze Stochova, stříbrní z Moravské Třebové a bronzoví učni z Plzně postoupili do celostátního kola, které se bude konat 22. a 23. dubna v Brně v rámci mezinárodního strojírenského veletrhu, a nejspíš se utkají i v mezinárodní konkurenci. Do Brna totiž přijíždějí také týmy ze Slovenska a z Německa.

Podpořit zájem o upadající obory

„Hlavním cílem akce je podpora technických oborů, bohužel zájem o ně dlouhodobě upadá,“ řekla Právu ředitelka Pichová. Do stochovské školy, která nabízí jak maturitní obory hotelnictví, gastronomie, kosmetické služby, tak tříleté učební obory s výučním listem klempíř, instalatér nebo kuchař-číšník, chodí v současné době 535 žáků. „Stejně jako v jiných středních školách však pociťujeme úbytek žáků vycházejících v posledních letech ze základních škol,“ dodala ředitelka Pichová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám