Hlavní obsah

V brněnské Olympii se sešla řemesla pod jednou střechou

Právo, Miroslav Homola

O tom, co obnáší učební obor instalatér či automechanik nebo pekař, cukrář, kosmetička, kadeřník, polygraf či provozní chemik, zahradník či vinař a vinohradník a mnoho dalších, se mohli především žáci základních škol a jejich rodiče přesvědčit na ojedinělém veletrhu, který připravil Jihomoravský kraj v brněnském nákupním a zábavním centru Olympia.

Foto: Miroslav Homola, Právo

K široké nabídce učebních oborů patřila i profese kosmetičky.

Článek

Cílem veletrhu bylo především zvýšení zájmu žáků 8. a 9. tříd základních škol o tradiční odborné učební obory, studijní obory a řemesla. „Hlavní záměr – poskytnout prezentační formou co nejvíce informací – se, myslím, zásluhou opravdu velkého nasazení studentů, učňů i pedagogů vystavujících škol podařil,“ uvedl za hlavního organizátora, tedy Jihomoravský kraj, jeho hejtman Michal Hašek.

Ukázky řemesel nepostrádaly humor

Třicítka odborných středních škol zřizovaných krajem se prezentovala pod jednou střechou a nebyly to jen strohé informace na nástěnkách. Návštěvníci se jako na divadelním představení mohli bavit různými ukázkami výuky či řemesel, které s nezbytnou dávkou nadsázky a humoru mládí připravili sami učni či studenti.

K vidění bylo třeba vázání květin nebo vyšetření „pacienta“ budoucími zdravotními sestřičkami, ovšem v angličtině. Kdo chtěl, mohl si odzkoušet vlastní zručnost při šroubování matic kol na čas, pro slečny zase byly připraveny ukázky líčení či účesů od budoucích kadeřnic a vizážistek. K dispozici byla dokonce ukázka stavění zdi.

Získali informace o studiu i zázemí škol

Návštěvníci a hosté obchodního centra mohli diskutovat s přítomnými zástupci škol – a to jak učiteli, tak žáky – a získat informace nejen o samotném studiu, ale také o dalších možnostech, které školy nabízejí: mimoškolní aktivity, ubytování, spolupráci se zaměstnavateli v rámci praxe a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám