Hlavní obsah

Čeští studenti uspěli na Mezinárodní matematické olympiádě

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští středoškoláci zabodovali na letošní Mezinárodní matematické olympiádě, která se konala v uplynulých dnech v jihoafrickém Kapském Městě. Všem šesti členům naší reprezentace se podařilo získat medaile.

Foto: Archiv ČEZ

Úspěšný český tým na Matematické olympiádě v Kapském Městě

Článek

Mezinárodní matematická olympiáda je nejstarší soutěží svého druhu na světě, tento ročník byl již pětapadesátým. Letos se soutěže zúčastnilo 560 soutěžících ze 101 zemí světa. Českou republiku zastupovalo šest studentů středních škol, kteří se do Kapského Města probojovali z národního kola olympiády. Mezi celosvětovou konkurencí obsadili 32. místo, což je nejlepší umístění České republiky v posledních letech.

Jednou stříbro, pětkrát bronz

Nejlépe se v soutěži dařilo Tomášovi Novotnému z Gymnázia Česká Lípa, který domů přivezl stříbro. Z úspěchu se mohou radovat také středoškoláci Filip Bialas (Gymnázium Opatov, Praha 4), Martin Hora (Gymnázium Plzeň), Viktor Němeček (Gymnázium Jihlava), Radovan Švarc (Gymnázium Česká Třebová) a Pavel Turek (Gymnázium Olomouc-Hejčín), kteří získali bronzové medaile.

Náročná příprava

„Je to nádherný pocit, uspět v takovéto významné soutěži. Už jen dostat se do mezinárodního kola vyžadovalo náročnou přípravu a úkoly na této úrovni nejsou jednoduché. Proto jsem opravdu moc rád, že se podařilo dosáhnout krásného umístění mně i kamarádům z týmu,“ raduje se Pavel Turek, student olomouckého gymnázia.

Největší úspěch za deset let

S výsledky celého družstva je spokojený i jeho vedoucí, docent Jaromír Šimša z Masarykovy univerzity v Brně: „Nepřivezli jsme sice zlato jako v loňském roce, zato jsme získali více medailí a každý z chlapců se může pochlubit oceněním. Navíc obsazení dvaatřicáté příčky je největším úspěchem českého týmu za posledních deset let.“

Česká republika se 124 body se umístila v první třetině z celkového počtu 101 zemí. První místo obsadili studenti z Číny, kteří získali 201 bodů. Na druhém místě skončily USA a bronz si odvezli studenti Tchaj-wanu.

ČEZ s nimi počítá

Studenti se do mezinárodního kola museli probojovat přes několik úrovní. Poslední, celostátní kolo, jehož generálním partnerem je i Skupina ČEZ, se konalo v Ostravě. „Jsme velice rádi, že se studentům v oblasti matematiky daří a snažíme se podporovat jejich zájem. Tito studenti mají předpoklady ke studiu technických oborů, jejichž absolventy Skupina ČEZ ráda uvítá v řadách svých zaměstnanců,“ uvedl Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám