Hlavní obsah

Brigád v Česku mírně přibývá, na všechny se ale nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka letních brigád v ČR proti loňskému roku mírně vzrostla. Poptávka po nich ale stále převyšuje nabídku, na mnoho zájemců o práci se nedostane. Nejvíce brigádnických míst nabízejí firmy v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Na portálech Jobs.cz a Prace.cz bylo v květnu vystaveno téměř o pětinu více brigád než ve stejném období loni.

Článek

Obecně největší zájem je o brigády v červenci, v srpnu si studenti chtějí užít vydělané peníze.

V nabídkách vede Praha

Na portálech Jobs.cz a Prace.cz bylo v květnu vystaveno téměř o pětinu více brigád než ve stejném období loni. V červnu by přes oba portály mělo být obsazováno zhruba 6000 brigád, v červenci asi 5500. Více než dvě pětiny všech inzerátů jsou z hlavního města. S velkým odstupem pak následují regiony jihomoravský a středočeský.

Firmy stále šetří

Studentům komplikuje shánění brigád mimo jiné to, že některé firmy šetří, snižují stavy, využívají efektivněji stávající pracovní místa a práci brigádníků rozmělňují mezi kmenové zaměstnance. Společnosti také někdy volná místa nabízejí přednostně dětem svých zaměstnanců.

Nejčastější hodinová odměna je 75 - 100,- Kč

Obvyklá mzda se pohybuje mezi 75 až 100 korunami za hodinu práce. V případě méně kvalifikovaných činností může odměna činit 65 Kč za hodinu práce, ale i méně. Naopak v některých případech půjde sehnat brigádu i s odměnami nad 150 či 200 Kč za hodinu.

Nejméně nabídek je na Ústecku

Ačkoliv v celém Česku nabídka brigád roste, v Ústeckém kraji počet brigádnických míst klesl. Znát je to především v zemědělství, kde dlouhodobě ubývá volných míst. Práci na jaře nabízeli chmelaři, teď je práce při sběru jahod, na Litoměřicku přijímají sadaři. Potíž je ale podle pěstitelů v odvedené práci, která mnohdy není dostatečně kvalitní.

Zájemci musejí být aktivní

Zástupci agentur ale upozorňují studenty, že i v případě malé nabídky je třeba se pravidelně ptát. Mnoho firem totiž začíná hledat brigádníky třeba pouze s týdenním předstihem, některé dokonce jen ze dne na den. To je případ například některých výrobních nebo logistických firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám