Hlavní obsah

Městem pracovních příležitostí je Plzeň

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Personálně-poradenská společnost Hays Czech Republic provedla letos v dubnu analýzu hlavních směrů nabídky a poptávky po zaměstnání v pěti největších městech České republiky, konkrétně v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Liberci. Z porovnání poměru nabízených míst a počtu uchazečů na jednotlivé pozice vyšla jako město pracovních příležitostí Plzeň.

Foto: Profimedia.cz

Důvodem dramatického nárůstu poptávky v Plzni je boom dodavatelů v automobilovém průmyslu.

Článek

V oblasti řízení kvality chybí 15 % kandidátů a ve strojírenství je to dokonce 30 %. Dobrou šanci na uplatnění mají v Plzni i bankovní specialisté.

Poptávku živí německé automobilky

„Hlavním důvodem dramatického nárůstu poptávky v Plzni je boom dodavatelů v automobilovém průmyslu, kteří stavějí provozy zásobující německé automobilky. Průmyslová odvětví v Plzni – strojařské společnosti vybudované na tradici firmy Škoda – zažívají příliv nových zakázek, ať již v oblasti dopravních prostředků, či energetických investičních celků,“ říká Petr Vidmar, manažer pro oblast technologie ve společnosti Hays Czech Republic.

Rovněž v Liberci chybí 30 % kandidátů se zkušenostmi z oblasti strojírenství a výroby. Na druhou stranu zde mají velmi malou šanci uspět uchazeči poptávající práci v administrativě – pouze každý sedmý bude úspěšný.

Brno hledá IT specialisty

Brno je zlatá loď pro IT specialisty. Z průzkumu vyšlo najevo, že by se jich zde uplatnilo o 30 % více. Na jihu Moravy se totiž usídlilo mnoho mezinárodních technologických firem, které jen těžko hledají potřebné odborníky.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků i absolventů otevírá podle Vidmara dveře dalším regionům – královéhradeckému, pardubickému a ostravskému.

Ostrava usilovně hledá specialisty v oboru telekomunikací, kteří zde mají pětasedmdesátiprocentní šanci, že získají žádanou pozici. Téměř padesátiprocentní pravděpodobnost úspěchu mají rovněž IT specialisté. Prakticky bez šancí jsou naopak uchazeči v oboru stavebnictví (8 %).

V Praze je moc personalistů

Praha je stále považována za region s nejvíce pracovními příležitostmi. Nejlepší šanci na uplatnění v hlavním městě mají IT specialisté, u nichž pravděpodobnost úspěchu dosahuje k 85 %. Podobně je na tom i prodej a obchod s 75% pravděpodobností. Naopak největší převis kandidátů v Praze je v oblasti personalistiky, logistiky a řízení jakosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám