Hlavní obsah

Slovo 21 pomáhá Romům hledat práci

Právo, Barbora Milotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pražským Romům se nedaří prosadit své schopnosti na trhu práce. Právě s tím jim má pomoci projekt Podpora zaměstnávání Romů v Praze, který realizuje nezisková organizace Slovo 21 ve spolupráci s o. s. Romea.

Foto: Barbora Milotová, Právo

Na kurzu se absolventi naučí i základní administrativní dovednosti.

Článek

Na činnost společnosti, která odstartovala na začátku roku 2013, vyčlenil Operační program Praha – Adaptabilita téměř šest miliónů korun. Pomoc Romům s překonáváním bariér na pracovním trhu je právě ve své polovině a v únoru pokračuje novými rekvalifikačními kurzy.

Situaci ztěžuje nedostatečné vzdělání

Podle mluvčí organizace Slovo 21 Reny Horvátové často ztěžuje Romům hledání práce nedostatečné vzdělání či upadající motivace, kterou způsobuje především frustrace z dlouhodobého neúspěchu.

„Pomáháme ji Romům překonávat na dvoudenních motivačních kurzech,“ říká Horvátová s tím, že mezi základními dovednostmi, jež si z kurzů odnesou, je sestavení motivačního dopisu a životopisu. Dvou motivačních kurzů se pod vedením Heleny Černé zúčastnilo dvacet osob.

Populární je rekvalifikace

„Pokud mají Romové zájem, mohou se přihlásit i do rekvalifikačních kurzů,“ řekla Právu koordinátorka projektu Ljilja Batovanja. Právě rekvalifikace je velice populární. „Projekt je ve své polovině a již nyní máme úspěšných dvacet pět z dvaceti devíti účastníků,“ dodala.

Aby projekt úspěšně naplnil své cíle, musí se rekvalifikací účastnit minimálně čtyřicet Romů. Z toho třicet úspěšně. Únorový program umožňuje přeorientovat se na profesi fitness trenéra, administrativního pracovníka, baristy a pracovníka v sociálních službách. Romové se rovněž mohli přihlásit na kurz angličtiny. Aktuální počet zaměstnaných Romů, kteří prošli rekvalifikačním kurzem, je sedm.

Jednou z nich je i Šárka Kalábová Sehnalová. „Absolvovala jsem kurz sociální pečovatelky a jsem velice spokojená. Od prosince pracuji v pečovatelském domě v Praze 3,“ uvedla s tím, že hodiny teorie si obohatila praxí právě v pečovatelském domě, kde jí po ukončení kurzu sami nabídli práci.

Úspěchem je, když vydrží čtyři měsíce

Kromě motivačních kurzů a rekvalifikace projekt nabízí Romům pomocnou ruku při samotném shánění práce. V této části programu hraje prim partnerská organizace Romea. Vedle internetové burzy práce nabízí účastníkům i asistenci při obvolávání případných zaměstnavatelů.

„Podařilo se tak zaměstnat pětadvacet Romů, dvanáct z nich bylo v zaměstnání víc než čtyři měsíce. Právě překročení čtyř měsíců na jedné pozici je pro nás indikátorem úspěšnosti,“ upřesnila koordinátorka projektu Batovanja. Podpora zaměstnávání Romů v Praze, která navazuje na obdobné projekty v předešlých letech, skončí na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám