Hlavní obsah

Noční směny a nepravidelný spánek vážně poškozují DNA

Pracovat na směny chce dobrovolně asi málokdo. Že je ponocování v práci nezdravé, pociťuje každý, kdo to někdy zkusil. Podle vědců je však navíc velmi nebezpečné. Krom toho, že narušení denního cyklu a nočního spánku vede k obezitě, diabetu a vyššímu riziku rakoviny, poškozuje také funkci genů.

Foto: Profimedia.cz

Při narušení spánku bylo vyvedeno z funkce více než sedmadevadesát procent rytmických genů.

Článek

Experimentální výzkum provedli vědci na univerzitě v Surrey, kde sledovali vliv narušení pravidelného denního cyklu a nočního spánku na aktivitu genů. U osob, které musely pracovat na směny a u kterých došlo k narušení cirkadiánního rytmu, byla okamžitě patrná změna v aktivitě genů. Mnohé z nich hrály důležitou roli v imunitě a prevenci chorob.

Narušení funkce genů

„Více než sedmadevadesát procent rytmických genů bylo vyvedeno z funkce při narušení spánku, což vysvětluje, proč se cítíme tak mizerně při časovém posunu nebo když musíme pracovat v nepravidelných směnách,“ vysvětluje doktor Simon Archer v rozhovoru pro BBC.

Vědci hovoří o genetickém chaosu, který může mít spoustu vážných negativních důsledků na lidské zdraví. Samotné autory výzkumu překvapilo, jak výrazný účinek na funkci genů mělo jen pár týdnů narušeného spánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám