Hlavní obsah

Pekaři mají obavy z budoucnosti

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pekaři, a nejenom ti na jihu Čech, mají stále větší obavy z budoucnosti. Při pravidelném ročním bilancování, které proběhlo minulý týden v Českých Budějovicích, manažeři českých pekáren konstatovali, že uplynulý rok byl nejen pro ně, ale i pro mlynáře ekonomicky nejhorší za posledních dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

V Česku máme osmé nejlevnější pekařské výrobky v EU.

Článek

Pekaři se shodují na tom, že loňská neúroda způsobila zdražení mouky v průměru o dvacet procent, ale odbytové ceny chleba stagnovaly a u pečiva dokonce klesly, což způsobil silný tlak obchodních řetězců, které si chtěly při zvýšení DPH udržet ceny pro zákazníky. Zvýšené náklady šly na vrub pekařů.

Některé pekárny skončily

Některé pekárny, zejména řemeslné, musely ukončit podnikání. Z posledních údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že od roku 2002 činnost v pekárenském oboru ukončilo přes stovku převážně malých výrobců, takže prakticky každý sedmý pekař zkrachoval.

Další snížení cen by bylo likvidační

Pokud by velké obchodní řetězce požadovaly na pekárnách další snížení odbytových cen, řada z nich by musela ukončit své podnikání. Ohrozilo by to kvalitu produkce tuzemských výrobců a vedlo k unifikaci nabídky.

„V regálech marketů by se zvýšil podíl výrazně dražších výrobků ze zamrazených polotovarů na úkor čerstvého pečiva. V Česku máme osmé nejlevnější pekařské výrobky v EU, neměli bychom proto závodit ve snižování cen, ale ve zvyšování jejich kvality a nabídky,“ glosoval Právu současný neradostný stav předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám