Hlavní obsah

Úřad práce pomůže lidem ohroženým propouštěním

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravskoslezském kraji hrozí už na podzim, že tři velcí zaměstnavatelé začnou hromadně propouštět. Právu to sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková, která právě proto přijela do Ostravy na zdejší pobočku úřadu situaci řešit.

Foto: Profimedia.cz

V případě naplnění krizového scénáře by nezaměstnanost na severu Moravy a ve Slezsku vyskočila až na 10,6 procenta.

Článek

Pokud by se kritický scénář naplnil, nezaměstnanost na severu Moravy a ve Slezsku by vyskočila až na 10,6 procenta; o práci by tak přišlo až 12 756 lidí. Celkem by v regionu bylo bez práce přes 94 tisíc lidí.

Bez práce je na Ostravsku přes 82 tisíc lidí

V současnosti přitom eviduje Krajský úřad práce Ostrava přes 82 tisíc uchazečů o zaměstnání. Úřad práce slibuje, že lidem, kterým hrozí propuštění, pomůže. Chystá proto finanční podporu projektů zaměřených na návrat zaměstnanců na pracovní trh, ale také zbrusu nový pilotní projekt, v jehož rámci by odborníci s lidmi pracovali ještě v době, kdy budou zaměstnaní.

Stoupá napětí a nejistota

„Přijela jsem proto, že v tomto kraji stoupá napětí a nejistota na trhu práce kvůli ohlášenému možnému hromadnému propouštění tří velkých zaměstnavatelů, což jsou společnosti Evraz Vítkovice Steel, OKK Koksovny a Důl Paskov, který patří společnosti OKD,“ sdělila novinářům generální ředitelka Bílková.

Dodala, že v žádném případě úřad nechce na tuto situaci reagovat až ve chvíli, kdy nastane. „Jsme už nyní připraveni přesunout finanční prostředky z projektů hrazených z evropského sociálního fondu do projektů, které se úspěšně v Moravskoslezském kraji daří realizovat a které mají šanci pomoci při řešení té hrozící situace,“ vysvětlila Bílková s tím, že pomůže také nový poradenský projekt.

„Chceme jej vytvořit v co nejkratší době. Jde o to, že odborníci budou s lidmi ohroženými propouštěním pracovat ještě v době, kdy jsou v pracovním poměru. Aby měli jasnou představu o tom, co by eventuálně po propuštění mohli dělat.“

OKK Koksovny propouštění nechystají

Společnost OKK Koksovny se ale proti informaci Bílkové ohradila. Propouštění svých zaměstnanců neplánuje, a ani žádné propouštění neoznámila na úřad práce. „Jak jsme tento týden informovali, ze strany NWR úspěšně pokračuje proces prodeje OKK Koksovny. Společnost NWR jedná s několika vážnými zájemci, kteří jasně deklarovali svůj zájem na pokračování provozu koksoven.“ řekl Právu zástupce firmy Vladimír Bystrov.

Totéž v průběhu dne přiznal i Úřad práce. „V průběhu dne jsme se s potěšením dozvěděli, že v OKK Koksovny se žádné masové propouštění nechystá a snižovaní počtu zaměstnanců tím pádem nehrozí,“ sdělila mluvčí Kateřina Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám