Hlavní obsah

Sezónní práce jsou dobrou příležitostí

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtina uchazečů o zaměstnání považuje sezónní práce za dobrou příležitost, pro téměř polovinu (konkrétně 45 %) respondentů jsou jen záložní variantou, které se ale nezříkají.

Foto: Profimedia.cz

Počet obsazovaných pozic v souvislosti s nástupem sezónních prací v posledních týdnech rychle roste především v pohostinství.

Článek

Mezi ty, kdo se o sezónní práce zajímají, je nutné připočíst i sedm procent odpovědí: „Neočekávám, že bude dostatek příležitostí.“ Vyplývá to z šetření, které mezi 1285 návštěvníky portálu Prace.cz v březnu uspořádala společnost LMC.

Na druhé straně zapojení do sezónních prací striktně odmítá 16 % respondentů, ti zvolili odpověď: „Ne, o sezónní práce nemám zájem.“ Zbylých 7 % dotázaných zatím v tomto ohledu nemá jasno.

Nabídka sezónních prací roste

„Počet obsazovaných pozic v souvislosti s nástupem sezónních prací v posledních týdnech rychle roste především v pohostinství, cestovním ruchu, ve službách, v oblasti řemeslných a manuálních prací a také v zemědělství. Proti předešlému měsíci je v těchto oborech až o pětinu více volných míst. Ve stavebnictví se naopak počet míst zvýšil prozatím jen mírně, o necelých pět procent,“ uvedl Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje.

V praxi se podle Jakuba Tomšeje z advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna sezónní práce nejčastěji řeší na základě pracovních smluv na dobu určitou. „Zaměstnavatelé na nich oceňují především flexibilitu ohledně termínu jejich ukončení,“ vysvětluje Tomšej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám