Hlavní obsah

Můžete si vzít dítě s sebou do práce

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapsat dítě do mateřské školy, nebo shánět chůvu či prarodiče na hlídání? Dobrým řešením může být dětská skupina na vašem pracovišti. Nebude stát mnoho, dítě budete mít blízko a postarají se o ně vaši spolupracovníci s potřebným vzděláním.

Foto: archiv Ogilvy Public Relations

Na vytvoření zařízení péče o děti typu dětské skupiny a jeho celkový provoz lze žádat dotaci.

Článek

S dětskou skupinou přímo ve firmě si rodiče mohou zmírnit výčitky, že s dítětem po nástupu do práce, netráví tolik času. „Firmy, které se rozhodly vytvořit dětské skupiny, získají nejen žádaný zaměstnanecký benefit, ale především spokojené a loajální zaměstnance,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Způsob péče se osvědčil

Ministerstvu se dětská skupina osvědčila, funguje už druhým rokem a prošlo jí 38 dětí. MPSV chce plošně podpořit vznik dalších skupin. Proto prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) vypsalo v minulých dnech další výzvu, v níž mohou firmy žádat o finanční podporu na projekty zaměřené na vznik a provoz zařízení péče o děti předškolního věku mimo rámec školského zákona.

Do konce května lze žádat o dotaci

Žádosti o dotace mohou posílat neziskové organizace, územně samosprávné celky a samozřejmě také soukromé firmy do konce května. Podpora je určena na zařízení s kapacitou od 7 do 24 míst, která budou fungovat mimo Prahu nejméně rok a půl. Nově se o dotace mohou přihlásit i organizace s menším počtem zaměstnanců.

Zájem mají firmy s převahou žen

V předchozím kole, které MPSV vyhlásilo počátkem letošního roku, předložilo své projekty 35 firem a organizací. Zájem projevily jak soukromé společnosti, tak například zdravotnická zařízení. Jedním z nich je jihlavská nemocnice.

„Oslovili jsme zaměstnance dotazníkem, který potvrdil, že o dětskou skupinu je u nás obrovský zájem. Většinu našich zaměstnanců tvoří ženy, často pracují na směny, proto vítají možnost hlídání dětí přímo v areálu nemocnice,“ říká tisková mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Pytlíková.

Pravidelná docházka je podmínkou

Dotace se vztahuje na vytvoření zařízení péče o děti typu dětské skupiny a jeho celkový provoz, projekt předpokládá i vytvoření pracovního místa pro pečovatele. Na jedno vytvořené místo v zařízení péče o děti je poskytována podpora ve výši cca 24 tisíc Kč, na následný pololetní provoz jednoho místa dosahuje podpora až 35 tisíc Kč, podmínkou přitom je dostatečná docházka dítěte. Celkem je na projekty vyčleněno 190 milionů Kč.

Všechny důležité informace pro úspěšné předložení žádosti o dotaci jsou uloženy na webové stránce http://www.esfcr.cz/vyzva-b5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám