Hlavní obsah

Prokrastinace může také prospívat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorobnému oddalování úkolů říkají psychologové prokrastinace. Ovšem podle jihoafrického klinického psychologa Ryana Fullera může prokrastinace lidské psychice také prospívat. Tedy v omezené míře, pokud nedosahuje závažné formy. Lidé se totiž díky ní mohou zklidnit a dočasně si pomoci od nadměrné psychické zátěže.

Foto: Profimedia.cz

Když se má student učit na důležitou zkoušku, věnuje se raději nedůležitým činnostem.

Článek

Prokrastinace je definována jako nahrazování úkolů s vysokou prioritou těmi, které mají prioritu nízkou. V praxi to znamená, že když se má student učit na důležitou zkoušku a zbývají mu do ní jen hodiny, přesto raději uklízí, pere prádlo a věnuje se v tu chvíli nedůležitým činnostem. Jen aby se nemusel pustit do učení, které mu doslova hoří jako koudel u zadku.

Není otálení jako otálení

„Existují dva typy prokrastinujících, jedni se na úkol zcela vykašlou a propásnou termín, ale pak jsou tu druzí, kteří pouze odkládají plnění úkolu na poslední chvíli, za pět minut dvanáct pak v adrenalinovém rauši splní úkol a termín stihnou,“ tvrdil psycholog Fuller v interview pro televizi ABC.

Zklidnit nás může i šlofík

Sám také doporučuje svým klientům, aby se nezdráhali dát si na uklidnění sklenku červeného vína či kousek kvalitní hořké čokolády. Flavonoidy v nich obsažené totiž snižují krevní tlak a ulevují od stresu. Pomoci může rovněž krátký šlofík během dne, který zbystří mysl a posílí psychické síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám