Hlavní obsah

Studovat v pozdějším věku není hanba

Právo, Miroslav Homola

Čtveřice brněnských kulturních institucí – Hvězdárna a planetárium Brno, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Muzeum města Brna a Turistické a informační centrum města Brna – zahajuje počátkem února jedinečnou Kulturní univerzitu třetího věku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kulturní univerzita třetího věku je určena pro všechny milovníky historie a brněnské kultury vůbec.

Článek

Cílem je nahlédnout do zákulisí alespoň malé části kulturního zázemí města Brna. Účastníci si také vyslechnou zajímavé přednášky, obdrží studijní materiály a absolventský diplom.

Podpořit aktivní život

„Brno je městem s dlouholetou vyhlášenou kulturní tradicí, renomé i publikem. Jsem rád, že se nyní čtyři nejvýznamnější zdejší kulturní instituce spojily, aby představily kulturní zázemí města Brna občanům ve věku nad 50 let. Je to další způsob, jak podpořit aktivní život a zejména trávení volného času ve středním a vyšším věku,“ uvedl k záměru brněnský primátor Roman Onderka.

Napříč prostorem i časem

Jak doplnil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian, bude účastníkům představeno město ve vybraných kapitolách jeho historie – na prahu středověku, nového věku i nové republiky.

„Porovnat své dnešní Brno s tím minulým jim umožní virtuální procházka historickými vyobrazeními města, komentovaná prohlídka stálé expozice a zblízka se seznámí s vybranými exponáty z muzejních sbírek,“ vysvětlil Ciprian.

Studenti se rovněž podle ředitele Hvězdárny Jiřího Duška vydají napříč prostorem i časem. Podívají se, co bylo v místech před vznikem města, seznámí se s příběhem sluneční soustavy a také se vydají na výpravu ke hvězdám.

Pro milovníky historie

Kulturní univerzita třetího věku je určena pro všechny milovníky historie a brněnské kultury vůbec ve věku 50 bez zvláštních nároků na vzdělání.

Přednášky se budou konat od 4. února do 29. dubna 2013 vždy v pondělí od 17.00 do 18.30 hodin pokaždé na jiném místě. Podrobný popis všech přednášek je k dispozici na adrese www.hvezdarna.cz/univerzita.

Kurzovné činí 800 Kč za 12 přednášek, z kapacitních důvodů je počet účastníků omezen na 60. Přihlášky ke studiu univerzity se přijímají v centrálním předprodeji vstupenek na ulici Běhounská 17 (otevřeno v pracovní dny od 10 do 18 hodin).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám