Hlavní obsah

Práce z domova bývá příjemná, má však i řadu úskalí

Novinky, svj

Práce z domova se může zdát jako vysněné a přitom praktické a efektivní řešení pro ty, kteří chtějí omezit dojíždění do zaměstnání a věnovat více času svému osobnímu životu. Realita je ovšem často úplně jiná. Téměř tři čtvrtiny pracovníků, kteří z domova pracují, totiž uvádějí, že je pravidelně rozptylují děti nebo ostatní členové rodiny.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z poznatků z globálního průzkumu společnosti Regus, během něhož bylo dotázáno více než 24 000 podnikatelů z více než 90 zemí.

Z průzkumu také vyplynulo, že jednoho pracovníka z deseti postihují kvůli provizornímu vybavení domácí kanceláře potíže s držením těla, které mohou později vést k závažným zdravotním komplikacím. Špatné připojení k Internetu, žádný přístup ke kancelářskému vybavení či dokonce domácí mazlíčci vyžadující pozornost – to vše může mít vliv na soustředění produktivitu těch, kdo pracují z domova.

„Práce z domova má rozhodně vliv na soustředění a produktivitu,“ tvrdí generální ředitel společnosti Regus pro ČR Serge Dupaux.

Zaměstnance podle něj výhody flexibilních pracovních přístupů přirozeně lákají. „Díky nim nemusejí ztrácet čas dojížděním a mohou si upravit pracovní dobu podle svých potřeb, aby dosáhli lepší rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Ale ukazuje se, že práce v profesionálním pracovním prostředí v blízkosti bydliště je výhodnější než vlastní práce z domova, protože se tak můžete vyhnout stresovým situacím v rodině, vytvoříte si lepší profesionální image a zlepšíte svou celkovou produktivitu,“ uvedl Dupaux.

Pro zaměstnance v Česku představují při práci z domova největší problém tři překážky: děti nebo ostatní členové rodiny vyžadující pozornost (73 %), děti, ostatní členové rodiny nebo domácí zvířata vyrušující během telefonních hovorů (44 %) a nedostatečný přístup ke kancelářskému vybavení (34 %).

Zaměstnanec může být přehlížen

„Práce z domova je stále populárnější, ale čím více lidí se jí začíná věnovat, tím více nevýhod vyplouvá na povrch. Osobní život se musí přizpůsobit profesionálním aktivitám, kterým se lidé věnují, a to není vždy zrovna jednoduché. Objevují se také zprávy, že lidé, kteří pracují z domova, se často cítí osamělí, odcizení a odříznutí od svých kolegů,“ upozorňuje Dupaux.

Mezilidský kontakt v kanceláři může podle něj hrát důležitou roli například i tehdy, když se pracovníci snaží zajistit si povýšení. „Lidé, kteří pracují z domova, jsou totiž často přehlíženi dokonce i ve firmách, které se snaží aktivně povzbuzovat zaměstnance, aby alespoň občas pracovali z domova,“ dodává Dupaux.

Reklama

Výběr článků

Načítám