Hlavní obsah

Olomoucký kraj bude dál podporovat studium v zahraničí

Právo, Miloslav Hradil

Olomoucké hejtmanství nabídne i příští rok stipendia zájemcům o středoškolské a vysokoškolské studium v zahraničí. Přednost budou mít zájemci o studium oborů perspektivních pro kraj na školách v partnerských regionech.

Foto: Profimedia.cz

Minimální doba pobytu v zahraničí je jeden měsíc.

Článek

Kraj vybral 15 oborů. Jde mj. o strojírenství, stavebnictví, elektrotechniku, přírodní vědy, dopravu, medicínu, hotelnictví či zemědělství. „Podmínkou pro udělení stipendia je bydliště v Olomouckém kraji a pro středoškoláky a studenty vyšších odborných škol i studium na zdejších školách,“ řekl Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

Podmínkou je dobrý studijní průměr

V rozpočtu kraje pro rok 2013 je podle něj na stipendia vyhrazeno 1,5 miliónu korun. Žádosti budou moci zájemci podávat ve dvou vlnách, a to do 15. února a 28. června.

U studentů vyšších odborných a vysokých škol podpoří kraj studium v délce nejvýše šesti měsíců, u středoškoláků může být délka pobytu až deset měsíců.

„Minimální doba pobytu v zahraničí je jeden měsíc. Věk uchazeče nesmí překročit 30 let a podmínkou je rovněž studijní průměr do 1,6, u vysokoškoláků do 1,8. Výše stipendia je maximálně 3500 korun na měsíc,“ poznamenal mluvčí.

Zájem o studium roste

Podle náměstka hejtmana Pavla Sekaniny (ODS) zájem studentů o stipendia rok od roku roste. Kraj je poskytuje od roku 2007. Vyplacená částka se v minulosti pohybovala od 1,66 do 1,9 miliónu korun. V letošním roce splnilo podmínky pro udělení stipendia 95 ze 119 žadatelů.

Poskytování studijních stipendií podle kraje napomáhá studentům k jejich větší uplatnitelnosti na trhu práce. Díky nim se studenti vypravili do řady evropských zemí, států Latinské Ameriky, USA či Japonska.

Podpora i pro potřebné učňovské obory

Olomoucký kraj stipendii podporuje také vybrané učňovské obory. Cílem učňovských stipendií je podpořit zájem žáků devátých tříd základních škol o učební obory, které se potýkají s nedostatkem zájemců, přestože o jejich absolventy je na trhu práce velký zájem.

V nynějším školním roce je mohou získat učni 20 oborů. Patří k nim například budoucí zedníci, klempíři, obráběči kovů, strojní mechanici, tesaři, elektrikáři, malíři, truhláři, řezníci-uzenáři či pekaři. V příštím školním roce další tři obory přibydou.

Učňovská stipendia byla zavedena před dvěma lety. „Po jejich zavedení se zájem o podporované obory zvýšil zhruba o pětinu. Stipendia nyní pobírá 660 studentů a letos na ně máme v rozpočtu vyčleněno 7,1 miliónu korun,“ uvedl již dříve Sekanina.

Za splněnou docházku, dobrý prospěch a bezproblémové chování dostávají učni v prvním ročníku měsíčně 300 korun, ve druhém 400 a ve třetím 500. K tomu mají na konci školního roku po splnění podmínek nárok na příspěvek 1500, 2500 a 5000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám