Hlavní obsah

České podnikatelské prostředí je v rámci střední Evropy nejméně přívětivé

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít podnikat v České republice je stále značně komplikované. Podle statistik Světové banky uvedených v letošní zprávě „Doing Business 2013“ jsme v otevřenosti podnikatelského prostředí v celoevropském měřítku až na 30. místě.

Foto: Profimedia.cz

Ohledně podmínek v podnikání je Česká republika v rámci středoevropského regiónu až na úplném chvostu.

Článek

Zmíněná studie „Doing Business 2013“ prozrazuje, že ohledně podmínek v podnikání je Česká republika v rámci středoevropského regiónu až na úplném chvostu, a to nejenom za hospodářsky velmi rozvinutými ekonomikami Rakouska a Německa, ale také za Polskem, Maďarskem a Slovenskem.

Hladký start firem podporuje rozvoj ekonomiky

Nelichotivý stav potvrzuje i další statistika: v Česku vzniklo v loňském roce nejméně firem za posledních pět let. Rozvoj ekonomiky přitom podporuje právě jednoduchost a cenová dostupnost založení firmy a hladký start podnikání - nejlépe si v tomto směru vede z evropských zemí Dánsko následované Norskem.

V České republice je průměrný čas potřebný pro založení společnosti 20 dní a podnikatel se musí vypořádat s devíti procesními kroky; přitom v některých zemích trvá založení firmy pouhý jediný den.

Dosavadní zjednodušení nestačí

Nové legislativní úpravy sice přinesly řadu zjednodušení pro podnikatele, přesto zůstává založení společnosti časově, administrativně i finančně velmi náročnou záležitostí.

„To se odráží i ve zvýšeném zájmu o tak zvané ready-made společnosti, jež umožňují začít podnikat v řádu několika hodin. Velkou výhodou takovýchto společností je totiž i to, že klienti nemusí splatit základní kapitál společnosti,“ uvádí Jana Babůrková z firmy SMART Companies, která se zakládáním, prodejem a následnou správou ready-made společností zabývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám