Hlavní obsah

Vzdělávací soutěž k 20. narozeninám koruny

Novinky, kil

Česká národní banka připravila k narozeninám české koruny originální vzdělávací soutěž s pěti interaktivními hrami, které mladé generaci zábavnou formou představí, jak centrální banka již 20 let chrání národní měnu.

Foto: Profimedia.cz

Česká národní banka si získala zvučné jméno doma i v zahraničí.

Článek

Každý účastník dostává příležitost převtělit se do role centrálního bankéře a doslova vlastníma rukama zkusit držet inflaci na cílové dvouprocentní hranici, řídit oběh peněz nebo prověřit svoji znalost ochranných prvků bankovek. Školní týmy se mohou již nyní registrovat a hrát na www.chranimekorunu.cz.

Výstava zavítá do šesti měst

Soutěž je součástí interaktivní výstavy „20 let chráníme českou korunu“, která od listopadu postupně navštíví šest českých a moravských měst.

Cílem je podpořit zájem o ekonomické vzdělávání u mladé generace, rozšířit všeobecné povědomí o českých platidlech a jejich ochranných prvcích a přiblížit roli centrální banky v ekonomice. Využitím interaktivních online herních prvků ke komunikaci se školáky a studenty se ČNB připojila k předním světovým centrálním bankám.

„Za uplynulých téměř dvacet let se česká koruna stala důvěryhodnou, světově uznávanou měnou a Česká národní banka si získala zvučné jméno doma i v zahraničí. Připomenutí tohoto jubilea jsme se rozhodli spojit s podporou finančního a ekonomického vzdělávání,“ uvedl guvernér Miroslav Singer.

Vzbudit zájem školáků o ekonomii

„Chtěli bychom vzbudit zájem školáků o ekonomii a principy fungování finančního trhu a názorným a zábavným způsobem jim představit, jak ČNB pečuje o zdraví měny, finančního systému, hladký peněžní oběh a plní další zákonné úkoly,“ dodal guvernér ČNB.

Vzdělávací soutěž ČNB podpořil ministr školství Petr Fiala, jehož resort má v gesci finanční vzdělávání na školách.

„Velice si vážím aktivit České národní banky v oblasti zvyšování finanční gramotnosti. Potřebu posílení vědomostí žáků a studentů v této oblasti si uvědomujeme a spolupracujeme také na řadě projektů. Provedli jsme rovněž úpravu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, v jehož rámci bude od příštího školního roku rozvíjena finanční gramotnost v některých předmětech,“ uvedl ministr  Fiala.

Vítězové se seznámí s ražbou mincí

Školní týmy, které se zapojí do soutěže, budou soupeřit o jedinečnou šanci na vlastní oči vidět, kde a jak nechává ČNB razit české mince. Do soutěže se mohou registrovat už nyní na internetu www.chranimekorunu.cz nebo při návštěvě interaktivní výstavy v jednom z šesti měst České republiky.

Výstava se nejprve představí v listopadu v Ostravě, poté v Brně, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Plzni a v Českých Budějovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám