Hlavní obsah

Zaměstnavatelů vstřícných k rodinám v Libereckém kraji přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více podniků v Libereckém kraji se snaží vycházet svým zaměstnancům vstříc a umožnit jim skloubit profesní život s rodinným. Nabízejí zkrácené úvazky, pružnou pracovní dobu, sdílená pracovní místa, práci z domova, ale také třeba hlídání dětí.

Foto: Profimedia.cz

Největším nedostatkem trhu práce, je vytváření podmínek pro skloubení práce s životem rodiny.

Článek

U příležitosti prezentace firem nominovaných na ocenění Vstřícný zaměstnavatel 2012 to uvedla Sylva Žaludová z Centra Kašpar, které soutěž pořádá už potřetí.

Centrum pomáhá už osm let

Liberecké Centrum Kašpar zahájilo práci před osmi lety, kdy na projekt rekvalifikací a poradenství pro ohrožené skupiny nezaměstnaných získalo z Evropského sociálního fondu 2,6 milionu korun. Za to vybudovalo počítačovou učebnu a zorganizovalo prvních deset rekvalifikačních kurzů práce s počítačem.

Od té doby se ale aktivity centra výrazně rozrostly, přibyly kurzy i profesní poradenství, jimiž prošly stovky lidí. Cílem projektu je pomoci ženám na mateřské dovolené i dalším nezaměstnaným z ohrožených skupin, jako jsou třeba lidé nad 50 let, v návratu do práce.

Nejtěžší je skloubit práci a rodinu

Hlavně v případě rodičů malých dětí se postupně ukázalo, že největším nedostatkem trhu práce, je vytváření podmínek pro skloubení práce s životem rodiny.  "Nejsou-li po ruce babičky nebo jiná „záloha“, je často téměř nemožné skloubit plnou pracovní dobu s péčí o dítě, s rytmem školky, školy a mimoškolních aktivit," řekla spoluzakladatelka centra Lenka Kosková-Třísková.

Centrum Kašpar proto začalo i samo aktivně oslovovat zaměstnavatele a vytváření takových míst podporovat. Jednou z cest je soutěž Vstřícný zaměstnavatel. "Chtěli jsme ocenit zaměstnavatele, kteří rodičům s dětmi vycházejí vstříc, a motivovat a inspirovat další firmy," doplnila Sylva Žaludová.

O titul se uchází sedm firem

Do letošního ročníku se přihlásilo sedm firem. K největším patří Denso Manufacturing, která je s 1800 zaměstnanci největším podnikem v liberecké průmyslové zóně. Výrobce klimatizací nabízí mimo jiné flexibilní pracovní úvazky THP zaměstnancům i pružnou pracovní dobu s pevnou částí od 10:00 do 15:00. Pružnou pracovní dobu na vybraných pozicích, sdílená pracovní místa či zkrácené úvazky nabízí i Krajská nemocnice Liberec, která zaměstnává na 2000 lidí.

Vítěz soutěže bude vyhlášen 18. října na veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA 2012 v liberecké Tipsport aréně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám