Hlavní obsah

Kuchařští učni dostanou svého patrona

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastního patrona po celou dobu učení, který bude odpovídat za jejich praktické dovednosti, chystá pro své žáky Střední odborná škola stravování v Říčanech. Poprvé se brány tohoto soukromého ústavu otevřou 1. září.

Foto: Miroslav Sova

Ti nejlepší kuchaři se mohou stát i členy juniorského kuchařského týmu Česka.

Článek

Podle zřizovatelů školy tak odpadne častý problém, kdy se učni naučí všechno jiné, jen ne řemeslo, které si vybrali.

Nebudou „děvečky pro všechno“

„Místo vaření jsme majiteli restaurace myli hlavně auto,“ vzpomínal před nedávnem v rozhovoru pro deník Právo Ondřej Sahajdák z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, jež se může chlubit michelinskou hvězdou.

V Říčanech se mohou zájemci přihlásit na obor uzenář, cukrář a kuchař-číšník. „U mě se naučí základy české kuchyně, na ryby je ale pošlu do dalšího podniku,“ říká patron školy a velký propagátor české kuchyně Jaroslav Sapík, majitel restaurace U Koně.

Mezi další partnerské firmy, s nimiž odborné učiliště spolupracuje, patří třeba pražská cukrárna Myšák, Zámecká výrobna uzenin, jejíž majitel Zdeněk Novák vyrábí podle osvědčených receptů starých mistrů uzenářů, nebo Club hotel Průhonice.

Berou všechny zájemce

Střední odborná škola bere všechny zájemce, budoucí učni nedělají žádné přijímací zkoušky. „Na učiliště je to nesmysl,“ řekla Právu Evelina Wernerová, ředitelka školy, která ale nemá strach, že by tak na škole byli i mladí lidé bez skutečného zájmu o obor.

Chceme být školou rodinného typu
Evelina Wernerová, ředitelka školy

„To se sice pozná velmi brzy, ale pro všechny případy máme ve smlouvě napsáno, že pokud žáka vyloučí ze tří pracovišť, musí se rozloučit i s naší školou,“ dodává Wernerová s tím, že sama už ve své osmnáctileté pedagogické praxi zažila, jak se soukromé školy snaží za každou cenu udržet žáky a ztrácejí tak na kvalitě.

Nápad se zrodil před dvěma lety

Podle ní myšlenka založit tuto střední odbornou školu vznikla asi před dvěma lety, s úřady se začalo jednat v květnu minulého roku. Jestli se vše stihne do prvního září, nebylo zcela jasné.

„S propagací školy jsme proto začali pozdě a máme ještě na tento školní rok v denním studiu volná místa. Dálkové jsme letos neotevřeli,“ říká ředitelka.

Školné je dvanáct tisíc korun za rok, částka se platí najednou, není prý ale problém domluvit i dvě splátky. Ve třídě má být maximálně osmnáct dětí.

„Chceme zachovat individuální přístup, být školou rodinného typu, kde se žáci nemají možnost ztratit v anonymním davu,“ upozorňuje Evelina Wernerová, podle které škola chce zažádat i o možnost otevřít maturitní ročníky. „Máme tři roky čas, než se naši dnešní žáci vyučí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám