Hlavní obsah

Loni pracovalo 6,7 procenta starobních důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra zaměstnanosti mezi důchodci ve starobním důchodu byla v Česku loni 6,7 procenta, celkem jich pracovalo přes 156.000. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi důchodci se základním vzděláním pracoval loni každý desátý.

Článek

Téměř polovina osob s částečnným invalidním důchodem v Česku pracuje, loni jich do pracovního procesu bylo zapojeno přes 72.000. Plně invalidních důchodců je více než 10.000, míra zaměstnanosti mezi nimi činí 4,5 procenta.

Vysokoškoláci pracují častěji

Zaměstnanost u starobních důchodců je podle ČSÚ značně ovlivněna stupněm dosaženého vzdělání. Mezi důchodci se základním vzděláním pracoval loni každý desátý, zatímco mezi vysokoškolsky vzdělanými seniory pracoval každý pátý.

Téměř polovina starobních důchodců pracuje na částečný úvazek. Mnozí se uplatňují ve zdravotnictví, školství, jako specialisté v určitém oboru i jako pomocní a nekvalifikovaní pracovníci.

Platy tvoří většinu příjmu

V domácnostech pracujících seniorů tvoří pracovní platy 58 procent a důchody 38 procent příjmů. Se svými penězi vycházejí poměrně snadno. Naopak dvě třetiny domácnosti důchodců bez zaměstnání uvádějí, že s měsíčním příjmem vycházejí s obtížemi.

Největší problémy s příjmy mají starobní důchodkyně. Zhruba třetinu svých příjmů dávají na bydlení. Pracující důchodci naproti tomu vydávají na bydlení 14 procent svých příjmů, a to i navzdory tomu, že jejich průměrné náklady na bydlení jsou vyšší.

Starobních důchodců pracuje necelá desetina

"Nejméně chudobou ohroženou skupinou jsou domácnosti pracujících důchodců, které se svými příjmy vycházely spíše snadno. Tvoří však pouze 7,6 procenta z domácností se starobními důchody," uvedl Jaromír Kalmus z ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám