Hlavní obsah

Absolvent Policejní akademie ČR nemůže být advokátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud v Brně rozhodl, že absolvent Policejní akademie ČR se nemůže stát koncipientem, a tím pádem ani advokátem. Nejvyšší soud zároveň zrušil verdikt Městského soudu v Praze, který právo stát se koncipientem přiznal v roce 2009 Janu Peškovi z Brna.

Foto: Profimedia.cz

Podle Nejvyššího soudu je policejní škola zaměřena jinak než právnické fakulty.

Článek

Podle Nejvyššího soudu šlo o chybu. Peška nevystudoval na žádné právnické fakultě, ale právě na Policejní akademii ČR. „Městský soud se musí případem zabývat znovu. Je při tom vázán názorem vyšší instance,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu (NS) Petr Knötig.

Cítí se kvalifikován

Peška od roku 2009 působí jako koncipient v jedné z brněnských kanceláří. Rozhodnutí Nejvyššího soudu jej překvapilo. Policejní akademie ČR ho prý připravila pro praxi koncipienta dostatečně.

"V některých směrech, například v trestním právu, kriminalistice a správním právu, mě připravila možná lépe než právnické fakulty. Tyto obory se tam probírají do velké hloubky," uvedl v rozhovoru pro ČTK Peška. Na druhou stranu uznal, že v jiných směrech si musel vzdělání sám doplnit.

Advokátní komora rozhodnutí vítá

Česká advokátní komora rozhodnutí NS přivítala. Peškův případ je podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové ojedinělý. Zatím prý nelze předjímat, jaká bude další Peškova budoucnost. Je pravděpodobné, že komora vyčká na pravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze.

„Nesnažíme se vytvářet nějaké umělé bariéry pro výkon profese. Jde nám o to, aby placené právní služby poskytovali jen profesionálně připravení jedinci," uvedla Chaloupková.

Peška má magisterské vzdělání ve studijním programu bezpečnostně právní studia a v oboru policejní management a kriminalistika. Na akademii sice složil také zkoušky z řady právních předmětů, ale podle Nejvyššího soudu je policejní škola zaměřena jinak než právnické fakulty. Právní vzdělání poskytuje pouze v šíři nezbytné pro potřeby práce v policejních složkách.

Nebyl vzděláván pro profesi právníka

"Je-li žalobce absolventem studijního oboru policejní management a kriminalistika, pak účelem jeho studia na Policejní akademii nebylo vzdělat se pro profesi právníka, ale kriminalisty nebo řídícího policejního pracovníka," rozhodl podle Knötiga Nejvyšší soud.

Česká advokátní komora od počátku nechtěla Pešku zapsat do seznamu koncipientů. Ten proto podal žalobu. Obvodní soud pro Prahu 1 v roce 2008 jeho žalobu zamítl. O rok později ale Městský soud v Praze dospěl k opačnému názoru a uložil advokátní komoře, aby Pešku do seznamu zapsala. Komora nyní uspěla s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám