Hlavní obsah

Lidé soustředění na vydělávání peněz neumějí relaxovat a trpí psychickými potížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Materiálně zaměření lidé často rádi tvrdí, že čas jsou peníze. Pokud však zcela propadnou tomuto rčení, mají vážné psychické problémy, kdykoli tráví čas jinak než vyděláváním peněz.

Foto: Profimedia.cz

Pro člověka, který má mezi časem a penězi rovnítko, je těžké se uvolnit

Článek

Nonstop práce či vytváření zisků může dotyčné jedince ničit, přesto však relaxovat nemohou a neumějí. Jsou totiž nervózní z jakéhokoli „mrhání“ časem.

Koníčky nejsou mrháním

Jenže relaxace, odpočinek a věnování se vztahům či koníčkům nejsou žádným mrháním. Ovšem pro člověka, jenž má mezi časem a penězi rovnítko, je těžké se uvolnit a vnímat jinou hodnotu času.

I průměrně inteligentní člověk si uvědomuje, že ne vše lze vyvážit penězi a že mnohé hodnoty do světa financí nepatří. Psychologové z Toronta ale zjistili, že přibývá lidí, kteří nedokážou trávit čas bez nervozity, pokud zrovna nevydělávají peníze či jinak netvoří zisky.

„Pokud zacházíte s časem jako s penězi, dokonale si tím můžete podkopat celkovou psychickou a fyzickou pohodu i duševní zdraví,“ varuje profesor Sanford DeVoe z University of Toronto.

Když dva dělají totéž...

V několika experimentálních výzkumech prokázal, že pokud člověk smýšlí o čase jako o penězích, zcela to mění způsob, jakým si čas užívá a jak ho prožívá.

„Dva lidé mohou prožívat to samé a stejně dlouhou dobu, ale reagují naprosto odlišně,“ dodává DeVoe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám