Hlavní obsah

Rodiče v ČR by poslali děti pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče v Česku by podle zjištění nevládní organizace NaZemi poslali své děti pracovat. Naučí se prý znát hodnotu peněz, osvojí si pracovní návyky a navýší si kapesné.

Foto: Profimedia.cz

Kakao z Pobřeží slonoviny, oděvy z Bangladéše nebo bavlna z Uzbekistánu - zde je velmi pravděpodobné, že kupujete zboží, na jehož výrobě pracovaly děti.

Článek

V kampani Práce pro děti se v druhém týdnu ledna objevily v řadě měst a v některých časopisech letáky s nabídkou dětských pracovních příležitostí. Nevládní organizace chtěla vyvolat diskusi o tom, za jakých podmínek je dětská práce přijatelná a zda je možné přispět k omezování dětské práce ve světě.

Ve světě pracuje 215 miliónů dětí

Podle odhadů Mezinárodní organizace práce pracovalo v roce 2010 ve světě 215 milionů dětí, z nich víc než polovina mladších 12 let. Zhruba 115 milionů dětí vykonávalo nebezpečnou práci.

"Ohlasy na inzeráty, diskuse pod články v českých médiích i debaty na portálech zaměřených na maminky většinou potvrzují, že dětská práce Čechům nevadí. Nevědí totiž, co to je," řekla novinářům mluvčí organizace NaZemi Gabriela Štěpánková. "Práci chápaly matky ovšem ve smyslu například roznosu letáků a shodovaly se na věku od 13 do 15 let," upřesnila.

Český trh je podle ředitele organizace Pavla Chmelaře spjat s dětskou prací více, než si Češi umějí představit. "Kakao z Pobřeží slonoviny, oděvy z Bangladéše nebo bavlna z Uzbekistánu - zde je velmi pravděpodobné, že kupujete zboží, na jehož výrobě pracovaly děti," řekl.

Češi nehledí na původ zboží

Podle obchodníků původ zboží lidi nezajímá, podle Chmelaře je potřeba obchodníkům dokázat, že lidé mají zájem kupovat eticky "čisté" zboží.

Dětská práce ve světě je spojována se stereotypem, že vylepšuje rozpočet rodiny, proto je lépe ji neomezovat. Zkušenosti z rozvojových zemí podle Chmelaře naopak ukazují, že odstranění dětské práce pomohlo ke snížení chudoby.

"Děti dostávají nižší mzdu než dospělí, práce dětí také snižuje cenu práce v celém regionu. A navíc děti, které nechodí do školy, těžko mají šanci získat v dospělosti lepší zaměstnání," řekl Chmelař.

Děti mnohdy pracují až 14 hodin

Ve světě dětská práce znamená, že dítě nechodí do školy nebo je práce nebezpečná pro jeho tělesný a duševní vývoj. Nezřídka vykonávají děti těžkou fyzickou práci, pracují až 14 hodin denně. Nejvíc je dětská práce zneužívána při výrobě cihel, koberců, obuvi či šití oděvů. Děti jsou využívány také při těžbě zlata, diamantů a uhlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám