Hlavní obsah

Studenti zaujali na strojírenském veletrhu v Brně

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu na brněnském výstavišti je tradičně věnován významný prostor také výzkumu, technickým univerzitám a jejich studentům. Letošní třiapadesátý ročník není v tomto směru výjimkou. Mezi vystavenými exponáty jsou k vidění formulové vozy, elektromobily, roboti nebo přenosný rentgenový a CT přístroj SCIOX – to vše v provedení studentů ČVUT v Praze a VUT v Brně.

Článek

V rámci veletrhu probíhá rovněž projekt Transfer technologií a inovací zaměřený na propojování výzkumu a praxe nebo soutěž mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů.

„Propojování vědy s praxí je pro rozvoj techniky klíčové, proto se snažíme dávat této spolupráci mezi výzkumem a praxí patřičný prostor. Tuzemské i zahraniční technické vysoké školy a výzkumné instituce zde představují výsledky své práce a nabízejí spolupráci průmyslovým partnerům,“ říká k projektu ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) Jiří Rousek.

Univerzity se mají čím chlubit

Největší tuzemské technické univerzity se přijely pochlubit velmi atraktivními exponáty. Jak ČVUT v Praze, tak VUT v Brně vystavují v pavilonu A1 formulové vozy, které se účastní série Formule Student – nejprestižnější celosvětové soutěže studentů v oblasti automobilového průmyslu.

VUT v Brně představuje na veletrhu rovněž elektromobil na platformě Škoda Superb II, jehož maximální trvale udržitelná rychlost se pohybuje okolo 160km/h s dojezdem 220 km. V současné době připravují studenti rychlou nabíječku 49kW, která bude schopná nabít vozidlo z 10 % na 90 % kapacity za 30 minut.

Soutěž mladých CNC programátorů

V soutěži mladých strojařů v programování CNC změří své programovací schopnosti postupně na 120 studentů středních technických škol a učilišť. Každý z nich si vybere buď technologii frézování a systém Heidenhain či Siemens, nebo technologii soustružení a řídicí systém Fanuc a během 90 minut přímo na místě vypracuje CNC program podle zadaného výkresu. Vítězný program bude okamžitě použit k obrábění na CNC stroji a výherce si z Brna odveze obrobek vyrobený dle vlastního programu.

Vzestup strojírenství dokazuje také fakt, že po dvouleté přestávce se na výstaviště vrátil dvoudenní veletrh pracovních příležitostí JobFair MSV, který reaguje na obnovenou poptávku po kvalifikovaných pracovnících zejména v technických profesích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám