Hlavní obsah

Čeští generální ředitelé jsou skeptičtí

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen 13 % šéfů významných českých firem si je opravdu jistých, že jim letos porostou tržby.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

PwC provádí průzkum názorů generálních ředitelů každoročně u příležitosti světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu

Článek

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) ČR navázala na tradiční Globální průzkum generálních ředitelů a zeptala se domácích kapitánů průmyslu, jaký bude letošní rok.

Globální lídři jsou optimističtější

Zatímco mezi globálními lídry si je růstem své společnosti jistá již téměř polovina (48 %), mezi českými řediteli se našlo jen 13 % optimistů.

Dobrou zprávou je, že oproti loňsku je jich více než dvojnásobek a zvýšil se i počet těch, kdo si jsou zcela jistí, že jejich firma letos poroste – těch je téměř 57 %.

Křehké oživení

„Průzkum PwC mezi vedoucími představiteli významných českých firem ukázal, že zatímco těsně po krizi v roce 2010 předpokládali, že ve střednědobém horizontu naberou jejich společnosti opět růstový směr, v roce 2011 si plně uvědomují rizika a nástrahy, které s sebou křehké oživení přinášejí. Bude to boj; boj o zdroje i trhy, boj o nejschopnější zaměstnance i nejlepší zákazníky,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC v České republice.

Nové výzvy

Čeští generální ředitelé se budou letos hlavně snažit vytěžit co nejvíce z trhů, na nichž už působí (46 %). Odvahu k zahraniční expanzi má jen čtvrtina dotázaných, je to však téměř dvakrát více než loni.

„Oproti tomu mezi globálními lídry vidí jen necelá třetina generálních ředitelů růstové příležitosti v domovské zemi. Pokrizová globální ekonomika zažívá dvourychlostní oživení. Rozvíjející se ekonomiky, jako Čína, Indie a Brazílie, rostou tempem okolo 9 %, které výrazně převyšuje vyspělý svět. Rovnováha sil se posouvá a generální ředitelé stojí před novými rozhodnutími kam a jak investovat prostředky, lidi a inovace,“ říká Dennis M. Nally, generální ředitel mezinárodní sítě poradenských společností PwC.

Obava z půjček

Při financování růstu se většina podniků v Česku bude stejně jako loni spoléhat především na svůj na vlastní kapitál (70 %). Jen pětina firem si plánuje půjčit v bance.

Zatímco loni malý zájem o bankovní financování vyjadřoval především opatrný přístup finančních institucí, letos to jsou naopak podniky, které si uvědomují stále nejistou situaci, jež by mohla zkomplikovat jejich schopnost splácet úvěry.

Důraz na úspory

Více než tři čtvrtiny generálních ředitelů se stále obávají pokračování hospodářské krize. Proto si téměř 90 % českých firem klade za prioritu pro letošní rok optimalizaci vlastních nákladů, neboli šetření.

Více nabírat než propouštět

Dobrou zprávou je, že by se v letošním roce měla pomalu stabilizovat situace na trhu práce. Firem, které plánují výrazně propouštět (snížit počet zaměstnanců o více než 8 %), jsou jen necelá dvě procenta. Loni jich bylo desetkrát tolik.

Celkově by na rozdíl od loňska mělo letos více firem zaměstnance přijímat (41 %) než propouštět (34 %). Zároveň se generální ředitelé obávají nedostatku kvalifikovaných odborníků na trhu práce.

Návaznost na světové fórum v Davosu

Studie společnosti PricewaterhouseCoopers vznikla v průběhu února a března 2011 na základě odpovědí téměř 70 generálních ředitelů významných firem působících na českém trhu.

V pořadí již druhý ročník tohoto průzkumu navazuje na tradiční Globální průzkum názorů generálních ředitelů, který provádí PwC každoročně u příležitosti světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám