Hlavní obsah

Podmínky v českém průmyslu se podle průzkumu zlepšily nejvíce za tři roky

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český průmysl roste od listopadu 2008. Zaměstnanci většiny továren to asi na vlastní kůži nepocítili, podle takzvaného Indexu nákupních manažerů (PMI), který pro banku HSBC propočítává společnost Markit Economics, je to ale holý fakt.

Článek

Podle Indexu se podmínky v tuzemském výrobním sektoru opět výrazně zlepšily v prosinci 2010. Index stoupl v prosinci na 58,4 bodu z listopadových 57,3 bodu, což bylo největší celkové zlepšení provozních podmínek od srpna 2007.

Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Sledují zaměstnanost i zásoby

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od předloňského listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

K růstu indexu nejvíce přispěly nové zakázky. Jejich objem stoupl nejrychleji za tři měsíce, a toto tempo zůstalo vysoko nad dlouhodobým průměrem průzkumu. Nové exportní zakázky rovněž rostly nejsilněji od září. Vyšší objem zakázek přispěl v prosinci k rozšíření výroby. „Ta celých sedmnáct měsíců stoupá a její aktuální tempo patří k nejrychlejším za téměř deset let průzkumu,“ uvedla společnost Markit.

Prodloužily se dodací lhůty

V prosinci se ale rovněž rekordně prodloužily dodavatelské dodací lhůty. Příčinou byl nedostatek surovin a nedostatečná kapacita dodavatelů v okamžiku, kdy objem objednaného zboží dále výrazně rostl.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám