Hlavní obsah

Poradna: Co pít v práci v horku? Má se starat zaměstnavatel, nebo my sami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letním horku zažíváme prakticky na všech pracovištích – snad s výjimkou dobře klimatizovaných kanceláří topmanažerů nebo mrazírenských provozů – tytéž podmínky, jakým jsou celoročně vystaveni dejme tomu slévači. Dodržování pitného režimu je podle lékařů životně důležité. Je to jen náš problém, nebo se o nás musí nějakým způsobem postarat zaměstnavatel?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji v továrně, kde kvůli výrobní lince bývá opravdu teplo. V minulých dnech teploty v hale byly určitě přes 35 stupňů. Kvůli opravě vodovodu nám navíc dva dny netekla voda a zaměstnavatel nám žádnou náhradu nezajistil. Není nějaká povinnost ze zákona nám pitnou vodu zajistit a to už s ohledem na horko, ve kterém pravidelně v létě pracujeme? Nadřízený tvrdí, že si máme nosit vodu z domova, ale často vypiji denně několik litrů a nechce se mi chodit s batohem plným vod do práce. Můžete mi poradit, jak to skutečně je?

Ve dnech, kdy teploty přesahují tropickou třicítku, se výkon práce, jak sám uvádíte, stává pro mnoho zaměstnanců náročnější než za běžných podmínek. Vysoké teploty představují zvýšenou zátěž pro lidský organismus a zhoršují pracovní podmínky zaměstnanců. Z tohoto důvodu je povinností každého zaměstnavatele v rámci zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví svých zaměstnanců zajistit na svém pracovišti takové pracovní podmínky, které zaměstnancům umožní bezpečný výkon práce. Součástí těchto povinností zaměstnavatele je i zajištění nápojů pro zaměstnance.

Zde právní předpisy rozlišují, zda se jedná o poskytování nápojů v rámci zajištění pitného režimu nebo o plnění povinnosti poskytnou zaměstnancům tzv. ochranné nápoje.

Každý zaměstnanec má nárok na pitnou vodu na pracovišti!

Každé pracoviště, tj. prostor určený pro práci, musí být zásobeno pitnou vodou, a to v takovém množství, které postačuje nejen pro potřeby pití zaměstnanců, ale také k zajištění první pomoci pro případ, že by bylo třeba její poskytnutí. Vedle toho musí být pracoviště zásobeno teplou tekoucí vodou pro zajištění osobní hygieny zaměstnanců. Pokud tedy dojde, jako tomu bylo ve vašem případě, k opravě či havárii vodovodu, je zaměstnavatel povinen zajistit pitnou vodu a tekoucí teplou vodu náhradním způsobem (např. přistavením cisterny, zajištěním barelů s vodou apod.). Povinnost zaměstnavatele vodu zajistit tak odstavením vodovodu rozhodně nezaniká!

Zajištěním pitné vody na pracovišti v dostatečném množství zaměstnavatel splní svou povinnost dbát o pitný režim zaměstnanců, avšak v některých případech má zaměstnavatel také povinnost další, spočívající v poskytování tzv. ochranných nápojů.

Povinnost poskytovat zaměstnancům tzv. ochranné nápoje

Tato povinnost vzniká na těch pracovištích, na kterých není technicky možné odstranit tepelnou zátěž (např. zedníci, dělníci, řidiči MHD, stánkový prodej apod.). Jedná se o tzv. horké provozy. V takových případech je zaměstnavatel povinen přijímat opatření k zajištění přípustných mikroklimatických podmínek, mezi které patří i poskytování ochranných nápojů.

Seznam vhodných ochranných nápojů by měl zaměstnavatel sestavit po dohodě s lékařem, který pro něj zajišťuje závodní preventivní péči. Tyto nápoje mohou, nejedná-li se o mladistvého zaměstnance, obsahovat i nízký stupeň alkoholu (do 1%), tedy např. nízkostupňové pivo je v horkých provozech povoleno. Jaký ochranný nápoj je nejvhodnější (co do obsahu vitamínů, minerálů, cukru apod.) či v jaké teplotě má být podáván, by opět měl určit zaměstnavatel spolu s lékařem závodní preventivní péče.

Pokud má některý ze zaměstnanců zvláštní potřeby (např. je diabetik), musí být ochranný nápoj určen s ohledem na jeho specifické potřeby. K ochranným nápojům přitom musí být zajištěn bezpečný a snadný přístup.

Nárok na ochranný nápoj mají např. zaměstnanci pracující na venkovních pracovištích, kdy teplota měřená ve stínu přesáhne mezi 10. a 17. hodinou 26 °C, na pracovištích, kde vlhkost vzduch přesahuje 70%, či jiní zaměstnanci, u kterých dojde za osmihodinovou směnu ke ztrátě tekutin z organismu potem a dýcháním v množství přesahujícím 1,25 litru. Náhrada za ztrátu tekutin poskytovaná v podobě ochranného nápoje musí pokrýt alespoň 70 % ztracené tekutiny.

Příklad: Pokud zaměstnanec pracující v tzv. horkém provozu, např. výrobní hale, za směnu ztratí z těla 3 litry vody, je zaměstnavatel povinen mu poskytnout alespoň 2,1 litru ochranného nápoje.

Zajištění ochranných nápojů není však jediným možným opatřením, jak lze snížit nepříznivý vliv horka na zaměstnance. Mezi další možná opatření patří např. slunečníky, větráky, klimatizace, ochlazování vodou apod.

Doporučení

Z výše uvedeného vyplývá, že váš zaměstnavatel porušuje předpisy na úseku BOZP. Doporučujeme, abyste upozornil nadřízeného, že je jeho povinností vodu zajistit a vzhledem k tomu, že zřejmě pracujete v tzv. horkém provozu, je vám povinen zajistit i vhodné ochranné nápoje v minimálně zákonem požadovaném množství. Vaší povinností tedy rozhodně není si vodu nosit v batohu z domova. Pokud by zaměstnavatel nadále odmítal plnit své povinnosti, doporučujeme se obrátit na příslušný inspektorát práce.

Na dnešní dotaz odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám