Hlavní obsah

Brigáda snů versus ideální brigádník: kde se představy setkávají a kde míjejí?

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodinová mzda alespoň 100 korun na jedné straně, časová flexibilita, nejméně jeden světový jazyk a celkově něco víc než jen ochota přiložit nekvalifikovanou ruku k manuálnímu dílu na straně druhé. Tak vypadají ve velmi zjednodušené podobě představy brigádníků a jejich potenciálních zaměstnavatelů.

Článek

Požadavek na hodinovou mzdu v rozpětí 100–150 korun vzešel z ankety mezi návštěvníky pracovního portálu Jobs.cz.

„U běžných typů brigád lidé na vyšší než stokorunové sazby za hodinu práce nedosáhnou. Odměna se pohybuje spíše v rozmezí 75–85 korun. V regionech je situace ještě o něco horší, průměrně je zde hodina práce ohodnocena mezi 55–65 korunami,“ upozorňuje Dagmar Šimonová, HR manažerka společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

„Platově ohodnocení bývá samozřejmě individuální, ale odměny se skutečně pohybují zhruba kolem stokoruny za hodinu nebo 10 000–15 000 korun za měsíc,“ uvádí David Svatoš, manažer Spráce.cz.

Co požadují zaměstnavatelé

Nic ale není zadarmo. Mezi hlavní požadavky firem patří podle Svatoše znalost alespoň jednoho cizího jazyka, základní počítačové dovednosti a flexibilita v podobě 2–3 dnů v týdnu. „Během letních měsíců se samozřejmě požadavky na čas mění, často se rovnají běžnému pracovnímu poměru,“ upozorňuje Svatoš.

Připomíná zároveň, že za uplynulá léta se nabídka brigád výrazně změnila. „Na stránkách Spráce.cz zaznamenáváme pokles nabídek vyloženě jednorázových prací, jako jsou úklidy po koncertech, záskoky v prodejně na víkend, úklidy na stavbách a podobně.“

Zároveň podle Svatoše došlo i k oborovému přesunu. „V tomto roce mohu říci, že výrazně klesla nabídka jednorázových manuálních brigád. Naopak se zvedla nabídka brigád typu: propagační akce, průzkumy trhu a telefonní operátoři, telemarketing.“

Brigádníci hledají jistotu, ne motivaci

Nejvíce zaměstnavatelů hledá na portálu Spráce.cz brigádníky pro aktivní telemarketing, operátory, promotéry a hostesky. I když zejména v telemarketingu se odměna skládá nejméně ze dvou složek – z fixního platu a provize za sjednanou smlouvu, brigádníky zajímá jen fixní složka.

„Pro lepší představu uvedu příklad,“ říká Svatoš. „Jsou dvě v podstatě totožné nabídky brigády, které obsahují stejné požadavky na brigádníka. Avšak inzerát, který slibuje 250 Kč za uzavřenou smlouvu, má mnohem méně odpovědí než inzerát, který nabízí 100 Kč za hodinu. Je tedy zřejmé, že brigádníci chtějí mít také určitou finanční jistotu za odvedenou práci.“

Víc si vyděláte v zahraničí

Pro dosažení vyšší finanční odměny na brigádě mohou mladí lidé využít možnosti práce v zahraničí.

Portál Jobs.cz zaznamenal podle Dagmar Šimonové už na začátku května třicetiprocentní meziměsíční růst počtu nabídek brigád a prázdninových stáží v zahraničí. „Nabídka přichází zejména z jihoevropských zemí – Španělsko, Řecko, Kypr, Rakousko. Jde o pozice barman, recepční, číšník, servírka, ale i sběr ovoce. Odměňování probíhá formou kapesného, které se pohybuje v rozmezí 500–800 eur měsíčně, tedy až 20 320 korun. Důležitá je však znalost jazyka, angličtina je většinou podmínkou. Nutný je i status studenta,“ upozorňuje manažerka.

Reklama

Výběr článků

Načítám