Hlavní obsah

Na Mostecku v březnu vydali na nová místa rekordních 41 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Úřad práce v Mostě rozdělil od ledna do konce března na tvorbu nových pracovních míst 41,21 miliónu korun, což bylo meziročně o 28,6 miliónu korun více. "Částka je rekordní, ve srovnatelném období minulých let úřad nikdy tolik peněz na podporu zaměstnanosti nevydal," řekl Jaroslav Kunc z mosteckého úřadu práce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení peněz na nová místa podle něj umožnily zejména dotace z Evropského sociálního fondu (ESF). Zatímco loni na konci března firmy čerpaly prostřednictvím úřadu práce 5,32 miliónu korun, o rok později to bylo téměř 26 miliónů Kč. Dalších 13,6 miliónu korun si firmy rozdělily z regionálního individuálního programu. "Jsou to projekty připravené přímo specialisty našeho úřadu a financované rovněž z ESF," uvedl Kunc.

Na podporách v nezaměstnanosti úřad v prvních třech letošních měsících vyplatil 44,92 miliónu korun, objem dávek tak ve srovnání s koncem března 2009 vzrostl o 7,87 miliónu korun. "Důvodem výrazně vyšších podpor v nezaměstnanosti byla kromě nárůstu počtu klientů úřadu práce v důsledku globální finanční krize i novela zákona, po které stoupla částka podpory. Nárok na vyšší podporu měla i řada nezaměstnaných, které jsme zapojili do rekvalifikačních programů," doplnil Kunc.

Z roku na rok přibylo 10 procent nezaměstnaných

Na konci března nemělo na Mostecku práci 9984 mužů a žen v produktivním věku, ve stejném období loni to bylo o 983 lidí méně. V prvních dvou měsících podpory mají nyní nezaměstnaní podle novely zákona navíc nárok na 65 procent čisté mzdy, kterou pobírali před propuštěním. Dříve to bylo 50 procent, podle Kunce vzrostly i mzdy.

Stát vyplatil do konce března na Mostecku na dávkách sociální podpory 161,77 miliónu korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loni o 3,24 miliónu korun více.

Region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazoval až do závěru loňského roku nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V současné době figuruje na třetí příčce. Hůře na tom jsou jen severomoravské okresy Jeseník a Bruntál.

Reklama

Výběr článků

Načítám