Hlavní obsah

Výplaty dlužných mezd v Ostravě do února vzrostly na 2,1 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský úřad práce vyplatil za první dva měsíce letošního roku za dlužné mzdy, které lidé nedostali od svých zaměstnavatelů v insolvenci, celkem 2,1 miliónu korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy už se také projevovaly dopady hospodářské krize, je to mírný nárůst.

Článek

"V průběhu letošního ledna a února obdržel úřad práce 50 žádostí o uspokojení mzdových nároků, které se týkaly 17 zaměstnavatelů. Za stejné období loňského roku to bylo 171 žádostí týkajících se 20 zaměstnavatelů a vyplaceno bylo o něco méně než letos, konkrétně dva milióny korun," uvedla mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová..

Loni byly mezi zaměstnavateli, za které musel úřad vyplácet dlužné mzdy, dvě větší firmy. Proto bylo žádostí poměrně více. "Důvodem letošního vyššího objemu výplaty náhrad mezd při nižším počtu žádostí je zejména to, že do vyplacených částek je častěji než loni započítáváno také odstupné a navíc lépe než loni spolupracují insolvenční správci," uvedla Karin Bayerová z ostravského úřadu práce.

To podle ní znamená, že mohli u žádostí prokázat skutečné mzdové nároky a nemuseli vyplácet žadatelům jen částky ve výši minimální mzdy, jak se to stává, když chybí potřebné doklady.

Zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele mohou zaměstnanci insolventních firem využívat od roku 2000. Loni ostravský úřad práce vyplatil celkem 603 zaměstnancům z 98 firem 13,7 miliónu korun. "Loňský rok byl v Ostravě rekordní, srovnatelný jen s rokem 2001, kdy úřad práce 609 žadatelům vyplatil přes 9,3 miliónu korun," podotkla Baďurová. V roce 2008 to bylo 6,5 miliónu korun.

V současné době je maximální výše měsíční náhrady mzdy, kterou může žadatel získat, 35 313 korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám