Hlavní obsah

V Jihočeském kraji nepřibyli absolventi bez práce, mají ale méně šancí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Ke konci ledna bylo v Jihočeském kraji 1985 nezaměstnaných absolventů, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Z celkového počtu nezaměstnaných na jihu Čech je tak plných 6,8 procenta absolventů, před rokem to bylo 7,5 procenta a v roce 2008 také 6,8 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Volných míst ke konci ledna bylo 1513, přímo vhodných pro absolventy 295. O rok dříve to bylo 2952 míst a přímo vhodných pro absolventy 817. Vyplývá to ze statistik českobudějovického úřadu práce.

Nejvyšší procento nezaměstnaných absolventů v Jihočeském kraji během ledna v posledních třech letech bylo v roce 2009, kdy se plně začala projevovat krize a postupně ubývala volná místa a začala se zvyšovat i míra nezaměstnanosti. Firmy o tuto skupinu nezaměstnaných v té době měly podstatně nižší zájem. "Zaměstnavatelé brali obecně méně lidí, a když už nějaké brali, tak většinou upřednostnili uchazeče, kteří měli praktické zkušenosti," uvedl analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Jižní Čechy nejsouvýjimkou

Přibližně stejný jako v jižních Čechách byl i vývoj nezaměstnaných absolventů celorepublikový. V roce 2009 se poměr nezaměstnaných absolventů mírně zvýšil a nyní už dosahuje úrovně 6,1 procenta, tedy přibližně stejně jako v období před dvěma lety.

Podle údajů českobudějovického úřadu práce jsou ze strany zaměstnavatelů dlouhodobě nejvíce poptávané především strojírenské učební obory jako například nástrojař, zámečník a obráběč kovů. Uplatnění mohou nalézt též poměrně dobře i absolventi stavebních škol. Naopak problémy s uplatněním mají absolventi oborů kadeřnice, kosmetička, automechanik, podnikání ve službách a obchodu, v nematuritním oboru technicko-administrativní pracovník a vzhledem k počtu končících absolventů a minimální poptávce zaměstnavatelů i obecně absolventi obchodně ekonomických škol.

Nejohroženější skupiny: absolventi a padesátnícíi

Situace na trhu práce tak není pro absolventy jednoduchá a řadí se spolu s osobami staršími 50 let k rizikovým skupinám na trhu práce. Absolventi mají problém vstoupit na trh práce a aby našli práci, musí být aktivnější při jejím hledání. Nedisponují většinou zkušenostmi, jsou nesamostatní a někdy mají přehnané požadavky či zcela nereálné představy. Jejich výhodou je ve většině případech flexibilita, tvárnost a nezatíženost, nová energie a nápady, lepší znalost počítačů a někdy i cizích jazyků.

Lednová míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji podle údajů ministerstva práce vzrostla na rekordních 8,5 procenta. Práci hledalo 29.085 lidí a jihočeské úřady práce nabízely ke konci ledna 1513 volných míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám