Hlavní obsah

Novela zákona zpřísní podmínky pro agentury práce a ochrání postižené

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřísnění podmínek pro činnost agentur práce, vyšší nároky na odbornost jejich zástupců a vyšší ochranu zdravotně postižených na trhu práce by měla přinést novela zákona o zaměstnanosti. Připravilo ji Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), to teď po skončeném připomínkovém řízení do právní normy zapracovává nové podněty.

Článek

Změny mají vést především ke zkvalitnění služeb v oblasti zaměstnávání prostřednictvím agentur práce. Novela by měla odstranit z trhu agentury, které nedodržují předpisy, či je nějakým způsobem obcházejí a zneužívají tak své klienty, často cizince. K legislativní úpravě má dojít také z důvodů ekonomické recese a poklesu nabídky volných pracovních míst.

Odborné zkoušky před komisí

Novinkou v této oblasti by měly být odborné zkoušky a pravidelné přezkušování z odborné způsobilosti zástupců agentur před komisí MPSV. Rozšířeny byly také důvody pro odejmutí licence, které umožní úřadům efektivně zasáhnout, pokud zprostředkovatelé neplní zákonem stanovené povinnosti.

Novela zákona o zaměstnanosti si vyžádala také úpravu zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, která zavádí správní poplatníky v souvislosti s odbornými zkouškami a odbornými přezkoušením.

Konec zneužívání příspěvků

Zdravotně postiženým by měl nový návrh zákona zaručit zvýšenou ochranu na trhu práce. Poskytování příspěvků zaměstnavatelům zdravotně postižených osob novela pozměňuje tak, aby už nedocházelo k jejich zneužívání a zaměstnanec dostal mzdu

v zákonné výši. Jedním z připravovaných opatření je oprávnění úřadů práce kontrolovat, zda a v jakém rozsahu přiděluje zaměstnavatel svým podřízeným práci, na kterou dostává od státu příspěvek. Zaměstnanci úřadů práce by dle novely mohli také vstupovat se souhlasem zaměstnance do míst výkonu práce.

Agentury práce

V současné době má v ČR povolení ke zprostředkování zaměstnání 2150 agentur práce. V roce 2009 MPSV přijalo 651 žádostí o povolení k této činnosti, z nichž bylo 329 od nových subjektů a 322 o obnovu povolení. Oprávnění neobdrželo 145 žadatelů a 151 jich bylo odebráno.

Od ledna do prosince 2009 úřady práce provedly přes 670 kontrol a uložily pokuty za cca 22,3 miliónů Kč, což svědčí o porušování předpisů ze strany agentur a nutnosti legislativních úprav v této oblasti.

Návrh rovněž upravuje činnost MPSV a úřadů práce a práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání a zaměstnavatelů zaměstnávajících osoby zdravotně znevýhodněné. Tuto skupinu osob se zdravotním postižením se novelou navrhuje v horizontu tří let zrušit, neboť v porovnání s ostatními osobami se zdravotním postižením nepotřebují zvýšenou ochranu na trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám